All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Crnogorci se najviše interesuju za rad u Njemačkoj: Traže se električari, mašinovođe, medicinari…

Crnogorski Zavod za zapošljavanje namjerava da u budućem periodu intenzivira saradnju sa javnim službama za zapošljavanje iz zemalja Evropske unije, najavila je pomoćnica direktora ZZZ Sanja Rabrenović i dodala da postoji značajno interesovanja građana Crne Gore za rad u Njemačkoj. Ona je kazala da će o najavljenoj saradnji javnost biti blagovremeno obaviještena.
Rabrenović napominje da ZZZ ne posreduje direktno između crnogorskih državljana i njemačkih poslodavaca.

„Uloga Zavoda, prilikom posredovanja pri zapošljavanju u inostranstvu, jeste da prije svega, informiše naše građane o mogućnostima, kao i o pravima i obavezama. Ako se radi o ponudi za konkretno radno mjesto, tada Zavod objavljuje ponudu za to radnim mjestom i asistira pri procesu predselekcije i selekcije kandidata“, rekla je Rabrenovićeva za „Vijesti“.

Naglašava da su propisani uslovi za neko radno mjesto i sam izbor kandidata u nadležnosti stranog poslodavca.

„Njemački poslodavci, kao i poslodavci iz drugih država ili zavodi za zapošljavanje iz inostranstva nam se obraćaju samo za deficitarnu radnu snagu, tj. za radnu snagu koja nedostaje na njihovim evidencijama nezaposlenih. Mora se naglasiti da se traži radna snaga sa iskustvom i u najvećem broju slučajeva traži se određeni stepen znanja jezika te države. Nivo znanja jezika zavisi od vrste poslova koja se obavlja“, objašnjava Rabrenović.
Prema njenim riječima, crnogorski građani posao u Njemačkoj mogu tražiti i naći na više načina – posredstvom Zavoda, ako postoji tražnja za konkretnim radnim mjestom, slanjem radne biografije njemačkom zavodu ili direktnim obraćanjem poslodavcu u Njemačkoj.

„Na našem sajtu se nalaze detaljna uputstva kako se građani mogu informisati o slobodnim radnim mjestima, ne samo u Njemačkoj, već i u drugim državama. Informacije se mogu dobiti i lično u Zavodu ili telefonskim putem“, navela je Rabrenovićeva.

Uloga Zavoda je, kako je dodala, da informiše i upućuje, ali ne i da traži posao u inostranstvu za zainteresovane građane. Kada se radi o ponudama za konkretno radno mjesto, tada ZZZCG upoznaje javnost posredstvom štampanih i elektronskih medija, sajta, oglasnih tabli, a i lično kontaktiraju zainteresovane.

„Uslovi života i rada u Njemačkoj za naše građane su isti kao i za radnike iz drugih država. Međunarodni propisi garantuju stranom državljaninu potpuno ista prava kao i domicilnom stanovništvu. Ono što je važno je da ne postoji „laka zarada“ i da se ne očekuje da se za samo 10-15 godina života i rada u inostranstvu može obezbijediti lagodan život i egzistencija do kraja života. Takođe, povezivanje crnogorskih građana i njemačkog tržišta rada nije u funkciji, niti se može iskorišćavati za odlazak u neku zemalja EU i pokušaja dobijanja nekih vrsta socijalnih pomoći“, poručila je Rabrenovićeva.

Na listi traženih zanimanja u Njemačkoj, koju objavljuje Savezna agencija za rad, jesu mehatronika, građevinska elektrika, elektromašinska i tehnika električnih pogona, električnih instalacija i njihovog održavanja, vodoinstalacije, tehnika sanitarija, grijanja i klimatizacije, rashladnih uređaja i održavanja železničke infrastrukture. Traže se i mašinovođe, medicinsko osoblje i osobe za njegu starih. Ona je kazala da radnici koji su našli zaposlenje u Njemačkoj, nijesu se Zavodu obraćali sa primjedbama na uslove života i rada u toj državi.

Rabrenovićeva je kazala i da zapošljavanje naših građana u Slovačkoj nije realizovano zbog odustajanja slovačkog poslodavca. Za potrebe auto-industrije u Slovačkoj, agencija Labeo tražila je krajem 2016. godine 150 radnika iz Crne Gore.

Kvota za strance u CG već ispunjena

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, do 17. jula u Crnoj Gori je izdato ukupno 16.746 radnih dozvola za strance, od čega je 11.266 u kvoti, a 5.480 van kvote.

“Kvota radnih dozvola na ovogodišnjem nivou od 18.185 već je ispunjena sa 61,95 odsto. U poređenju sa istim danom prošle godine, kada su izdate ukupno 13.973 dozvole, bilježi se rast od 19,8 odsto”, kazala je Rabrenovićeva. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, na sezonskim poslovima angažovan je 8.081 domaći radnik.

dijaspora.news/Vijesti

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top