All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

CRNOGORCI PRVI PUT NA NATO VEŽBI: 33 pripadnika Vojske CG priprema se u Norveškoj za učešće na Trozupcu 2018!

PODGORICA – Ministarstvo odbrane Crne Gore objavilo je fotografije crnogorskih vojnika koji učestvuju na najvećoj NATO vežbi “Spoj trozupca 2018” koja se održava u Norveškoj.

U najvećoj vojnoj vježbi NATO od kraja Hladnog rata učestvuje 33 pripadnika Vojske Crne Gore. Vođa crnogorskog kontigenta u Norveškoj kapetan Danko Kovačević rekao je da zvanična vežba ima nekoliko faza.

“Danas je počela prva faza, integracija crnogorskog voda koji je u sastavu slovenačke čete, a koja je sastavu španskog bataljona. Tako da su na teren izašli pripadnici Vojske Crne Gore i Slovenije i Španije i počeli integracijski trening koji će trajati do 29. oktobra, a vežba će zvanično početi 30. oktobra”, saopštio je Kovačević.

U vežbi, koja će trajati do 7. novembra, učestvovaće oko 65 brodova, 250 aviona, 10.000 vozila i 50.000 vojnika iz oružanih snaga 31 zemlje, od čega je 29 članica NATO, uz Švedsku i Finsku, kao bliskih partnera Alijanse.

“Sigurno da je ovo veliko iskustvo jer prvi put učestvujemo kao članica NATO u jednoj ovako velikoj vežbi. Vežba se odvija u veoma teškim vremenskim uslovima, ektremno hladnim uslovima, gde treba da dokažemo da smo interoperabilni sa drugim članicama NATO, da možemo da damo veliki doprinos u kolektivnoj odbrani Alijanse”, kazao je Kovačević.

U crnogorskom kontigentu je i jedna žena, poručnik Tina Brajović, koja zajedno sa njim radi u italijanskoj brigadi kao štabni oficir.

(dijaspora.news/cdm.me)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top