All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

CRNOGORCI NEĆE DA RADE KAO SEZONCI: Država mora da uvozi radnike iz regiona

U najvećem broju, posebno u turističkoj sezoni, zastupljeni su radnici iz Srbije, BiH, Makedonije…, prevashodno u ugostiteljstvu i turizmu

Godišnja dozvoljena kvota u Crnoj Gori za zapošljavanje stranaca iznosi 18.000. Direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) Suljo Mustafić kaže je da već “utrošena” polovina dozvoljenog zapošljavanja stranaca – više od 9.170 osoba. U najvećem broju, posebno u turističkoj sezoni, zastupljeni su radnici iz Srbije, BiH, Makedonije…, prevashodno u ugostiteljstvu i turizmu, pišu Novosti.

Praksa pokazuje da na tržištu rada poslodavci ne mogu da nađu adekvatnu radnu snagu pa su prinuđeni da zapošljavaju građane iz regiona koji ih “koštaju” skuplje od domaćeg radnika.

Razmena iskustava, učenje jednih od drugih u pogledu aktivnih mera zapošljavanja, unapređenje onih mera koje se tiču saradnje sa lokalnim upravama, teme su zbog kojih su se za istim stolom našli predstavnici Nacionalne službe zapošljavanja Srbije zajedno sa čelnicima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, čelnici opštine Bar.

Na tržištu rada Crne Gore imamo paradoksalnu situaciju. Više od 40.000 nezaposlenih, a sa druge strane poslodavci imaju problem da dođu do adekvatnog radnika i zaposle ga.

 

“ZZZCG sistematski godinama unapređuje rad sa nezaposlenim licima, kroz aktivne mere koje u našem godišnjem budžetu obuhvataju preko četiri miliona evra kroz koje uključujemo veliki broj nezaposlenih lica, obuke. Interesovanje nije uvek isto i nije uvek na očekivanom nivou”, kaže Mustafić koji dodaje:

 

“Ukoliko se u kompletnom državnom nivou izmeni politika obrazovanja da proizvodimo kadrove koji su potrebne tržištu rada, da se okanemo proizvodnje zanimanja koja nisu interesantna tržištu, onda ćemo napraviti bitnije iskorake.”

Posredstvom Nacionalne službe zaposleno je 25.000 do 30.000 ljudi, a taj broj se učešćem lokalnih samouprava povećao za 10.000.

 

“Svake godine interesovanje je sve veće, i imamo inovativne programe koje dobijamo iz lokalnih sredina, konkretne i sadržajne ideje”, rekao je Zoran Martinović, direktor Službe za zapošljavanje Srbije.

 

On je rekao da se na godišnjem nivou strancima u Srbiji izda do 8.000 radnih dozvola.

 

Predsednik opštine Bar dr Zoran Srzentić kazao je da je Opština Bar za podsticajne mere zapošljavanja u ovoj godini budžetskim sredstvima predvidela 335.000 evra.

(dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top