All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

CRNA GORA KUPUJE AMERIČKA OKLOPNA VOZILA: Sema američke, koristi ih samo još jedna vojska na svetu (VIDEO)

Ministarstvo odbrane Crne Gore odlučilo je da kupi laka oklopna vozila JLTV američke firme „Oškoš“, a odluka je nezvanično potvrđena izjavom crnogorskog ministra odbrane Predraga Boškovića da su se Crna Gora i Slovenija opredelile za nabavku helikoptera i oklopnih vozila od istih kompanija.

Portal „Balkanska bezbednosna mreža“ navodi da je Bošković to rekao nakon susreta sa slovenačkim kolegom Karlom Erjavecom u Podgorici, a Slovenci su prvi strani naručilac vozila JLTV.

Ta vozila se u SAD smatraju naslednikom čuvenog “Hamvija” i od ove godine ih koristi američka vojska, a Crna Gora bi tako postala drugi strani korisnik.

 

 

“Crna Gora je ove godine planirala da izabere lako oklopno patrolno vozilo pogodno za upotrebu u međunarodnim operacijama za prevoz do pet potpuno opremljenih vojnika, sa visokom prohodnošću i naoružanjem za vatrenu podršku. Novo vozilo treba da do 2024. godine omogući manevar, vatrenu moć, zaštitu i bude opremljeno borbenim sistemima, informaciono-komunikacionim i uređajima za navigaciju”, dodaje portal.

Podsetimo, u planu razvoja crnogorske odbrane za period od 2019. do 2028. navedeno je da je opremanje dve deklarisane pešadijske čete sa lakim oklopnim patrolnim vozilima prioritet najvišeg nivoa, a cilj je da se dostigne potrebni nivo interoperabilnosti za učešće u NATO operacijama.

U budžetu Crne Gore za 2019. godinu odobreno je da se uzme kredit za nabavku lakog oklopnog patrolnog vozila u visini do 30 miliona evra, ali nije navedena tačna količina vozila koja će biti nabavljena jer će to zavisiti ne samo od osnovne cene vozila nego i od naoružanja.

 

 

Dijaspora.news/(Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Foto: Profimedia)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top