All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

Crna Gora je tražila od Amerike da izruče bivšeg agenta CIA, a onda se on OGLASIO

Bivši operativac CIA, Džozef Asad je pozvao SAD da odbije zahtev Crne Gore za njegovim izručenjem nakon što je raspisana poternica po zahtevu Specijalnog tužilaštva, piše “Gardijan”.

On se oglasio preko svog advokata i poručio da se radi o kampanji obmane protiv “lojalnog Amerikanca koji nije imao nikakvu ulogu u kriminalnim delima ili puču u Crnoj Gori”.

Asad navodi da je u Crnoj Gori boravio da bi lično bezbednosno savetovao zapadnog političkog konsultanta i ističe da je prava zavera upravo tvrdnja tužilaštva da se radi o zaveri.

– Tvrdnje režima o pokušaju puča su potkopane načinom na koji su upravljali takozvanim mozgom operacije i dokazima. Osoba koju je režim označio kao vođu i teroristu je puštena iz pritvora – ističe Asad.

Asad tvrdi da je oružje koje su zaverenici navodno trebalo da koriste uništeno od strane vlasti, da se radilo o uglavnom lovačkim puškama i da odbrani nije bilo omogućeno da ih ispita.

FOTO: SCREENSHOT

– Kada im je zatraženo da pokažu dokaze kako bi poduprli optužbe, režim je odbio i dokaze proglasio državnom tajnom – dodaje Asad.

Njegov advokat Vinsent Sitro, kazao je da nije informisan o optužbama protiv Asada, da mu nisu dostavljena nikakva dokumenta, te da zbog toga ne može da komentariše saopštenje tužilaštva.

Asad je direktor svoje bezbednosne agencije “Peregrine Consultants” iz Abu Dabija, čiji je suvlasnik njegova supruga Mišel, bivša agentkinja CIA.

FOTO: WIKIPEDIA

U optužnici protiv 14 osoba, tvrdi se da je Asad u ime Demokratskog fronta tražio pomoć od američke privatne bezbednosne agencije za kontraobaveštajni nadzor i izvlačenje ljudstva u vreme izbora.

Politički konsultant i kreator kampanje DF, Aron Šaviv tvrdi da je od Asada tražio da uradi procenu bezbednosti za njega i da on nije imao nikakve veze sa Demokratskim frontom. Za krivično djelo pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kojima se sudi u odsustvu kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću.

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić i Mandićev vozač Mihailo Čađenović. Optužnicom su obuhvaćeni i srpske državljanke Kristina Hristić i Branka Milić, , kao i njihovi sunarodnici – Srboljub Đorđević, Dragan Maksić i Milan Dušić. Postupak je razdvojen protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića.

 (dijaspora.news/blic.rs)
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top