All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

CRNA GORA IMA PROBLEM SA KRIMINALCIMA: Skoro svaki drugi zatvorenik je povratnik! Evo koliko njih trenutno robija i u kojim uslovima!

Da su kazne za većinu krivičnih dela suviše blage najbolje govori podatak da je skoro svaki drugi zatvorenik u dva crnogorska zatvora povratnik. Ovo je jedan od razloga zašto su počele izmene Krivičnog zakonika, kojima su predviđene strožije kazne za povratnike, višestruke povratnike, počinioce krivičnih dela nedozvoljeno držanje oružja, droge, silovanja i nasilja u porodici.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić kazao je nedavno u parlamentu da kao društvo treba da se pošalje poruka da se neće tolerisati nelegalno oružje i da će za to krivično delo biti veća zatvorska kazna.

“Kada se pronađe kod nekog ilegalno oružje i kada se on pošalje na nekoliko godina umesto na nekoliko meseci iza rešetaka, nikome više neće pasti na pamet da ga nosi na ulici”, istakao je ministar.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija trenutno je smešteno 1.075 zatvorenika, od kojih je 1.023 lica u organizacionim jedinicama u Spužu i 52 lica koja su smeštena u organizacionoj jedinici Zatvor Bijelo Polje.

 

 

“Od 1.075 lica lišena slobode koja su smeštena u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija 742 se nalazi na izdržavanju kazne zatvora, a prema 333 lica je određena mera pritvora”, kazali su Vikend novinama iz Uprave.

Najduža kazna zatvora od 40 godina

Prema statističkim podacima iz UIKS-a, od 742 zatvorenika koji su trenutno smešteni na izdržavanju kazne zatvora, njih 357 su povratnici, dok je na izdržavanju kazne zatvora u trajanju do šest meseci u organizacionim jedinicima Zatvor Bijelo Polje i Zatvor za kratke kazne trenutno smešteno 117 zatvorenika.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija smanjen je broj zatvorenica, pre tri meseca ih je bilo 11, a trenutno je na izdržavanju kazne zatvora smešteno osam zatvorenica i 16 pritvorenica kojima je određena mera pritvora.

Najveći broj zatvorenika koji je smešten na izdržavanje kazne zatvora je osuđen zbog izvršenja krivičnih dela iz oblasti krivičnih dela protiv imovine i protiv zdravlja ljudi.

“U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija izvršavaju se kazne zatvora, kazne zatvora od četrdeset godina, novčane kazne i mere bezbednosti. Najduža kazna zatvora u UIKS-u je kazna zatvora od četrdeset godina, izrečena za krivično delo teško ubistvo”, saopšteno je Vikend novinama iz UIKS-a.

Uprava za izvršenje krivčnih sankcija raspolaže kapacitetom za smeštaj 1.325 lica lišenih slobode, i to: Kazneno-popravni dom Podgorica 751, Istražni zatvor Podgorica 284, Zatvor za kratke kazne 175 i Zatvor Bijelo Polje 175.

Najmlađi zatvorenik ima 18 godina

Prema statističkim podacima, najviše lica lišenih slobode koji su smešteni u Upravi za izvršenje krivčnih sankcija su iz Podgorice. Najmlađi zatvorenik koji se, prema podacima, nalazi na izdržavanju kazne zatvora ima 18, a najstariji 75 godina.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija trenutno je radno angažovano 293 zatvorenika.

Jednokrevetne, višekrevetne sobe…

Tokom 2019. godine biće realizovane projektne aktivnosti u cilje daljeg širenja radnih aktivnosti za zatvorenike, između ostalog i nabavka opreme za pokretanje proizvodnje betonskih blokova, nabavka opreme za potrebe poljoprivredne proizvodnje i sprovođenje stručne obuke za kuvare i plasteničku proizvodnju.

Tokom prethodne godine u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, tri zatvorenika koja se nalaze na izdržavanju kazne zatvora su sklopila brak. Zatvorenici su smešteni u jednokrevetne i višekrevetne sobe.

“Zatvorenik kaznu zatvora ili kaznu zatvora od četrdeset godina, po pravilu izdržava zajedno sa drugim zatvorenicima, a odvojeno samo kada to zahtevaju njegovo zdravstveno stanje ili kada je reč o nekom od slučajeva predviđenih zakonom”, naveli su iz UIKS-a.

Prilikom smeštaja zatvorenika uzimaju se u obzir starost zatvorenika, dužina kazne, ranija osuđivanost, fizičko i mentalno zdravlje, zahtevi za posebnim tretmanom, kao i druge okolnosti od značaja za resocijalizaciju i reintegraciju u društvo.

Po dolasku na izvršenje kazne zatvora, zatvorenici se smeštaju u jednokrevetne i višekrevetne prostorije za boravak zatvorenika. Prostorije za boravak zatvorenika moraju da se koriste strogo namjenski i u propisano vreme i to: spavaonice u vreme predviđeno za spavanje i odmor, dnevni boravak u slobodno vreme i vrieme slobodnih aktivnosti, restoran u vreme predviđeno za ishranu, radionički prostor prema rasporedu rada, sportski poligon i prostorije za kulturno-umetničke aktivnosti u vreme predviđeno za bavljenje ovim aktivnostima.

Dani u zatvoru unapred isplanirani

Povreda pravila o kućnom redu od zatvorenika je ne tako retka pojava u penološkoj praksi Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

 

“Tokom prethodne godine protiv zatvorenika sprovedeno je 860 disciplinskih postupaka. Većina navedenih disciplinskih postupaka odnosila se na posedovanje i upotrebe nedozvoljenih stvari i predmeta, nepostupanje po usmenoj ili drugoj naredbi, i sl, naveli su iz UlKS-a.

Na osnovu statističkih podataka Uprave u prethodnoj godini, najveći broj zatvorenika je izdržavao kaznu zatvora zbog počinjenih krivičnih dela protiv imovine, krivičnih dela protiv javnog reda i mira, kao i krivičnih dela protiv života i tela.

Sve aktivnosti zatvorenika u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija su unapred organizovane i prostorije kojima raspolaže UIKS koriste se isključivo za ono za šta su i namenene.

Dani u zatvoru su unapred isplanirani i uglavnom protiču po rasporedu, koji može biti izmenjen prema potrebama rada i programa tretmana i reintegracije zatvorenika.

 

Dijaspora.news/Kurir.rs/RTCG/Vikend novine

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top