All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

CRNA GORA DAJE AERODROME U ZAKUP: Budući koncesionar će morati da plati avans 100 miliona evra, ali to nije sve

Vlada je danas usvojila Predlog koncesionog akta za izdavanje državnih Aerodroma Crne Gore i nacrt ugovora o koncesiji glasovima ministara iz Demokratske partije socijlista (DPS) i Bošnjačke stranke (BS) dok se Socijaldemokrate (SD) Crne Gore oštro protive davanju aerodroma pod koncesiju.Sporenje oko toga da li aerodrome treba davati pod koncesiju traje godinu dana.

DPS i BS zagovaraju koncesije, a SD koji upravlja tim državnim preduzećem tome se protivi.

Ministar saobraćaja Osman Nurković (BS) rekao je na konferenciji nakon sednice Vlade da će budući koncesionar, koji mora biti registrovan kao pravno lice u Crnoj Gori, morati da avansno uplati najmanje 100 miliona evra i da će u državni budžet uplaćivati još 10 odsto od ukupnog prihoda budžeta aerodroma.

Ministar je precizirao da je vlasnička struktura zemljišta na Aerodromu Podgorica potpuno u vlasništvu države. On je rekao da površina koja trenutno obuhvata Aerodrom u Tivtu nema spornih situacija, izuzev četiri zahteva za restituciju koji će, tvrdi ministar, biti rešeni obeštećenjem ili odbijanjem zahteva.

Ipak, Aerodrom Tivat će biti dat pod koncesiju u tri faze. U pravoj fazi biće data površina zemljišta od oko 846.000 kvadratnih metara i taj prenos zemljišta će se obaviti do stupanja na snagu koncesionog akta.

U drugoj fazi prenos zemljišta će biti na površini od oko 560.000 kvadrata u roku od 24 meseca od stupanja na snagu ovog koncesionog akta, a u trećoj fazi prenos će biti oko 170.000 kvadrata zemljišta koji će se preneti u roku od 48 meseci od stupanja na snagu koncesionog akta.

“Očekujemo da će u februaru ili martu biti završen kompletan postupak i da bi u martu mogli očekivati i prenos imovine”, naveo je Nurković.

On je rekao da je do sada razgovarao sa oko 20 zainteresovanih kompanija, ta da ima zainteresovanih kompania iz Turske, Francuske,Nemačke, Ujedinjenih Arapskih Emirata.

DPS sa manjinskim strankama ima većinu u parlamentu i nisu im potrebni glasovi SD-a da usvoje Koncesioni akt.

 

 

Dijaspora.news/(Kurir.rs/Beta/Foto: Profimedia)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top