All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

CRNA GORA BIRA PREDSEDNIKA: Do 13 sati izlaznost 32,8 odsto NEPRAVILNOSTI NA BIRALIŠTIMA Demokrate: Štab DPS-a u Budvi čuva privatno obezbeđenje, policija ih privela

Crna Gora danas bira predsednika, treći put od sticanja nezavisnosti. Građani će moći da glasaju na 1.214 biračkih mesta, koja su otovrena  od sedam do 20 sati. Pravo glasa ima 532.599 građana. Građani će moći da biraju između sedam kandidata, među kojima je ponovo i Milo Đukanović, ali i – prvi put u istoriji Crne Gore – jedna žena, kandidatkinja opozicione SDP Draginja Vuksanović.

Prvi na listi je kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić, a slede kandidat Demokratskog fronta i još nekih stranaka Mladen Bojanić, kandidat Stranke pravde i pomirenja, Hazbija Kalač, Vasilije Miličković, i Dobrilo Dedeić, predstavnik Srpske koalicije. Šesti i sedmi su Vuksanović i Đukanović.

Najviše birača je u Podgorici 135.723, zatim u Nikšiću 58.441, u Bijelom Polju 40.361, Baru 38.456. Najmanje glasača je u Šavniku 1.741.

15:37 Na fotografiji podgoričke OŠ “Milorad Musa Burzan” vidi nepokrivena kamera kamera ispred birališta u toj zgradi.

FOTO: VIJESTI.ME/ČITALAC

15:34 Iz Demokratske Crne Gore su saopštili da su aktivisti te partije razbili mobilni štab DPS-a u Starom Baru.

15:31 Izborni štab Mladena Bojanića saopštio je da je u Kotoru, po podacima njihovog statističko-analitičkog centra, izlaznost u 9 časova bila 6,21% (1130 birača), u 11 časova 18,42% (3351 birača) dok je u 13 časova bila 29,39% (5345 birača).

To se drastično razlikuje od podataka koje je objavio CEMI, prema kojima je izlaznost u Kotoru u 11 časova bila 3,65%, a u 13 časova 6,74%.

15:18 Demokratska Crna Gora objavila je snimak na kojem se, kako se sumnja, odvija kupovina glasova u izbornom štabu DPS-a.

15:00 Demokratska Crna Gora saopštila je da se u Budvi u blizini OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” navodno nalazi štab DPS-a.

FOTO: DEMOKRATSKA CRNA GORA

Tvrde da simpatizeri DPS-a evidentiraju ko izlazi na glasanje i da je angažovano privatno obezbeđenje, što su prijavili policiji. Policija je došla na lokaciju i privela nekoliko osoba radi identifikacije.

14:49 Na biračkom merstu br. 19 Galerija savremene umetnosti “Centar”, u Podgorici, birački odbor je omogućio glasanje osobi koja je umesto važećih ličnih dokumenata imala potvrdu o izdatu od MUP, kojom se potvrđuje da su joj dokumenta ukradena i da čeka na izdavanje novih.

“I pored toga što je ispravno sprovedena procedura vizuelne identifikacije, prekršen je Zakon. Članom 80 Zakona decidno je propisano da birač dokazuje svoj identitet biometrijskom ličnom kartom ili pasošem,kao i da birač ne može glasati bez podnošenja dokaza o svom identitetu”, saopšteno je iz CDT-a.

 

14:34 Prema podacima CeMI-ja u 13 časova najveća izlaznost je u Šavniku 47,49%. Na Žabljaku pravo glasa iskoristilo je 42,53%, dok je u Plužinama glasalo 42,47%.

 

14:21 Birački odbori u 23 opštine u Crnoj Gori odobrili su oko 9 hiljada zahteva za glasanje putem pisma, što je oko 1.7% ukupno upisanih birača.

14:08 Glasao je i predsednički kandidat Marko Milačić.

 

Marko Milačić
MARKO MILAČIĆFOTO: PRAVA CRNA GORA

14:06 Predsednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić glasao je na biračkom mestu na Zabjelu, u Podgorici.

 Aleksa Bečić
ALEKSA BEČIĆFOTO: DEMOKRATSKA CRNA GORA

13:57 U Herceg Novom u mestu Topla dete je uz prisustvo roditelja, a u njihovo ime, zaokružilo broj na glasačkom listiću i nakon toga ubacilo listić u glasačku kutiju. Iz CeMI-ja navode da je izostala reakcija biračkog odbora.

13:52 Predsednička kandidatkinja SDP Draginja Vuksanović je glasala na biračkom mestu u Baru.

Draginja Vuksanović
DRAGINJA VUKSANOVIĆFOTO: PREDSEDNICA.ME

13:34 Posle prijave izbornog štaba predsedničkog kandidata Mladena Bojanića bilbord predsedničkog kandidata Mila Đukanovića koji se nalazi u neposrednoj blizini biračkog mesta 85 Hotel Pljevlja je prekriven.

FOTO: VIJESTI.ME/ ČITALAC

13:24 CeMI je objavio podatke o izlaznosti po regijama i za Podgoricu.

U Glavnom gradu pravo glasa do 13 časova iskoristilo je 34,2 odsto građana.

CeMI@CeMI_ME
 U Podgorici je do 13 sati glasalo je 34,2 odsto birača

U Centralnoj regiji bez Podgorice izlaznost je 38,4 odsto.

Na primorju je glasalo 26,7 odsto građana.

Na severu izlaznost je 33,4 odsto.

13:23 Građanski pokret URA saopštio je da se u Bijelom Polju u blizini biračkog mesta “Hala sportova Nikoljac”, nalazi paralelni izborni štab DPS u kojem se, kako tvrde, deli novac građanima koji izlaze na glasanje.

 

Saopštili su da je slučaj prijavljen policiji i posmatračkoj misiji OEBS.

13:22 Biračko pravo iskoristio je predsednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

Predsednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović
PREDSEDNIK SKUPŠTINE CRNE GORE IVAN BRAJOVIĆFOTO: SKUPSTINA.ME

13:16 Iz izbornog štaba predsedničkog kandidata Mladena Bojanića saopšteno je da je izlaznost na nivou Crne Gore u 13 časova 34,3 odsto.

13:08 Pravo glasa do 13 časova iskoristilo je 32,8 odsto upisanih građana, objavio je CeMI.

Izlaznost do 13 sati u Podgorici je 34,2 odsto, na jugu 26,7 odsto, centralnom delu države 38,4 odsto i na severu 33,4 odsto.

Na parlamentarnim izborima 2016. godine, do 13 sati glasalo je 39,9 odsto građana

13:05 Glasao je i predsednički kandidat Milo Đukanović.

FOTO: VIJESTI.ME/ FILIP ROGANOVIĆ

12:58 Glasačko mesto 6A na Slovenskoj plaži u Budvi zatvoreno je jer je žena uhvaćena kako upisuje ko dolazi na glasanje, saopšteno je iz budvanskog odbora DF. Njihovi predstavnici su saopštili da će obići to biračko mesto.

12.27 Drago Šćepanović iz danilovgradske Opštinske komisije kazao je da je član biračkog odbora ispred DPS blokirao jedan od ulaza na biračko mesto Danilovgrad 3 i da su o tome obavestili policiju. Opširnije o tome OVDE.

12.19 U Rožajama na biračkom mestu 22 Grahovo, birač je neposredno pre ubacivanja listića u glasačku kutiju naglas izgovorio za koga je glasao, čime je narušeno tajno glasanje.

12:10 Do 12 časova glasalo je 27,2 odsto ili oko 144.600, podaci su CDT-a.

Na parlamentarnim izborima 2016. u 12 časova izlaznost je bila 29,9 odsto, a na predsedničkim izborima 2013. godine u isto vreme glasalo je 20 odsto građana.

11:43 U Rožajama na biračkom mestu 11 Bijela crkva isti birač glasao je dva puta – jednom na osnovu vizuelne identifikacije usled nestanka električne energije, a jednom kroz sistem elektronske identifikacije građana, saopštio je CeMI.

 

11:18 U Podgorici je do 11 časova glasalo je 20,3 odsto birača, prenosi CeMI.

11:08 Do 11 sati glasalo je 18,5 odsto građana, saopštio je CeMI.

11:04 Izborni štab predsedničkog kandidata Mladena Bojanića u Pljevljima podneo je zahtev Opštinskoj izbornoj komisiji da ukloni bilbord predsedničkog kandidata Mila Đukanovića koji se nalazi u neposrednoj blizini biračkog mesta 85 Hotel Pljevlja.

FOTO: FOTO: IZBORNI ŠTAB MLADENA BOJANIĆA

“Važeći propisi zabranjuju isticanje propagandnog materijala na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta, kojima se može uticati na opredeljenje birača, a pod biračkim mestom se smatra zgrada u kojoj se glasa i dvorište zgrade u kojoj se nalazi biračko mesto. Jasno se vidi da je bilbord Mila Đukanovića kod hotela Pljevlja na mestu na kom nije dozvoljeno isticanje propagandnog materijala i da ga najhitnije treba ukloniti”, navodi se u saopštenju.

 

10:48 Crnogorski mediji objavili su fotografiju nevažećeg listića sa Cetinja.

FOTO: VIJESTI.ME/ ČITALAC

Čitalac je naveo da je fotografija napravljena na biračkom mestu 15.

10:41 Na biračkom mestu 71 OŠ “Meksiko” u Baru se nalazi 817 glasačkih listića, a u birački spisak upisano je 819 birača. Glasanje se odvija uz saglasnost svih članova biračkog odbora.

CeMI@CeMI_ME

Bar – Biračko mjesto 71 O.Š. “Meksiko” Na biračkom mjestu se nalazi 817 glasačkih listića, a u birački spisak upisano je 819 birača. Glasanje se odvija uz saglasnost svih članova biračkog odbora.

10:40 U Budvi na biračkom mestu 8 glasanje je počelo sa 55 min zakašnjenja, zbog tehničkih problema sa kamerama.

“Kamere u objektu nisu bile pokrivene, pa bi u slučaju glasanja bila povređena tajnost glasanja. 4 glasača su vraćena, nije im dozvoljeno da glasaju. Glasanje se odvija u normalnim okolnostima”, saopšteno iz CeMI-ja.

10:38 Nakon intervencije CDT-a udaljeni partijski aktivisti koji su vodili evidenciju o biračima u blizini biračkih mesta u Rožajama.

10:31 U Nikšiću na biračkom mestu 138 OŠ “Braća Labudović” birač je zaokružio kandidata na stolu biračkog odbora, a listić nije proglašen nevažećim već je ubačen u glasačku kutiju, objavio je CeMI.

10:29 Posmatrači CeMI-ja su zabilježili tri slučaja povrede tajnosti glasanja.

“Naime, birači su istovremeno glasali unutar istog paravana, čime su grupo prekršili propisana pravila izbornog procesa”, navode iz CeMI-ja.

CeMI@CeMI_ME

Podgorica BM 82A O.Š. „Marko Miljanov“
Posmatrači CeMI-ja su zabilježili tri slučaja povrede tajnosti glasanja. Naime, birači su istovremeno glasali unutar istog paravana, čime su grupo prekršili propisana pravila izbornog procesa.

10:28 Na biračkom mestu 138 u Nikšiću dva birača su istovremeno glasala unutar istog paravana i naglas komunicirali o tome za koga glasaju, čime je došlo do grubog kršenja propisanih pravila izborne procedure i tajnosti glasanja, saopšteno je iz CeMI-ja.

10:27 Svoje glasačko pravo iskoristio je predsednički kandidat Mladen Bojanić.

FOTO: VIJESTI.ME/ FILIP ROGANOVIĆ

10:22 Premijer Crne Gore Duško Marković rekao je da veruje da će glasanje na predsedničkim izborima proteći u demokratskoj i slobodnoj atmosferi i u dobroj organizaciji i da će se na taj način izabrati predsednika koji će imati puni demokratski kapacitet da obezbedi Crnoj Gori nastavak evropskih vrednosti i razvoj i prosperitet države u celini.

FOTO: VIJESTI.ME/ GOV.ME

10:19 Pogledajte CeMI-jev presek izlaznosti do 9 h po regijama.

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

CeMI@CeMI_ME

Pogledajte presjek izlaznosti do 9 h po regijama

10:06 CDT je saopštio da u Rožajama, preko puta OŠ Mustafa Pećanin u kojoj su BM 1, 27, 29, 30, 37, 38 su prostorije Bošnjačke stranke, sa čijih prozora aktivisti vode evidenciju o biračima koji glasaju.

CDT_CrnaGora@CDT_CrnaGora

U Rožajama, preko puta OŠ Mustafa Pećanin u kojoj su BM 1, 27, 29, 30, 37, 38 su prostorije Bošnjačke stranke, sa čijih prozora aktivisti bilježe vode evidenciju o biračima koji glasaju

10:03 “Bar BM 62 OŠ “Jugoslavija” – na biračkom mestu, zbog nefunkcionisanja elektronskog sistema identifikacije birača, pristupilo se vizuelnoj identifikaciji, saopšteno je iz CeMI-ja.

9:26 Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje, na izborima do 9 sati, glasalo je 6,2 odsto birača, na osnovu 83,2 odsto obrađenog uzorka.

9:15 Do 9 časova glasalo je 6,4 odsto ili 34.270 građana, saopštio je CDT

8:50 Iz CeMI-ja je saopšteno da su u Herceg Novom na biračkom mestu 16 Igalo I posmatrači uočili da članovi biračkog odbora (BO) naglas čitaju imena glasača i odrezak iz aparata za elektronsku identifikaciju birača potpisuje samo predsednik BO (ne i član BO), čime se grubo krši tajnost glasanja. U Podgorici na biračkom mestu 80 JPU “Đina Vrbica” glasači se ne potpisuju na izvod iz biračkog spiska, shodno instrukcijama BO. Na ovaj način, članovi BO ne slede propisana pravila izborne procedure, što ukazuje na povredu člana 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

8:43 Centar za monitoring (CeMI) je objavio da je na glasačkom mestu 59 A JPU “Đina Vrbica” u Podgorici glasač pokazao svima glasački listić i da je izostala je odluka biračkog da takav listić bude proglašen nevažećim čime je došlo do grubog kršenja tajnosti glasanja i čl. 69a Zakona o izboru odbornika i poslanika

 

8:39 Predsednik Državne izborne komisije Budimir Šaranović kazao je da su obezbeđeni svi normativni i organizacioni uslovi za održavanje izbora.

Budimir Šaranović
BUDIMIR ŠARANOVIĆFOTO: VIJESTI.ME/ SAVO PRELEVIĆ

8:37 CDT navodi da na biračkom mestu broj 69 Vuk Karadžić, Podgorica, članovi biračkog odbora glasno izgovaraju imena birača, što je suprotno Pravilima o radu biračkih odbora.

8:23 Do 8 časova je glasalo 3,3 odsto birača, ili 17.660 građana, saopšteno je iz CDT-a.

8:07 Državna izborna komisija (DIK) će imati konferencije za novinare u osam, deset, 13, 16, 19 i 21 sat  na kojima će obaveštavati o procentu izlaznosti birača i procesu glasanja. Građani će na adresi rezultati.dik.co.me u realnom vremenu moći da prate rezultate na predsedničkim izborima, nakon što ih verifikuju opštinske izborne komisije (OIK), saopšteno je iz DIK-a.

08.06 Biračka mesta su otvorena, kazao je predsednik DIK-a Budimir Šaranović. Sem problema na nekoliko mesta u Rožajama zbog nestanka struje, Šaranović je rekao da se na BM br. 8 u Budvi uklanja kamera.

FOTO: VIJESTI/FILIP ROGANOVIĆ

07.49 Na biračkom mjestu br. 18 Bać u Rožajama počela je da se sprovodi elektronska identifikacija birača. Struje i dalje nema, ali je uređaj za elektronsku identifikaciju priključen na agregat. Glasanje je počelo i na biračkom mestu br. 36, Dračenovac, u Rožajama. Zbog nestanka struje, sprovodi se vizuelna identifikacija birača. Identifikacija birača vrši se vizuelnim putem i na BM br. 11 Bijela Crkva u Rožajama, takođe zbog nestanka električne energije .

07.30 Na biračkom mestu br. 69 OŠ Vuk Karadžić u Podgorici, nije radio uređaj za elektronsku identifikaciju birača, javljaju iz CDT-a, ali je ubrzo kvar otklonjen.

07.27 Glasanje na BM br. 18, Bać u Rožajama je upravo počelo, ali se zbog nestanka struje sprovodi vizuelna identifikacija birača.

07.24 Biračka mesta otvorena su u 7 sati. Biračko mesto br 36 Dračenovac u Rožajama još nije otvoreno, zbog nestanka struje, javljaju posmatrači CDT-a. Glasanje nije počelo ni na biračkom mjestu br. 18, Bać u Rožajama, takođe zbog nestanka struje.

Današnji predsednički izbori su sedmi od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori.

Predsednici Crne Gore su bili Momir Bulatović, Milo Đukanović i Filip Vujanović u tri mandata.

Zakon o izboru predsednika Crne Gore predviđa da je za šefa države izabran onaj kandidat koji je u prvom krugu dobio više od polovine važećih glasova birača koji su glasali.

FOTO: VIJESTI/FILIP ROGANOVIĆ

Ako nijedan kandidat ne dobije potrebnu podršku, izbori se ponavljaju za dve sedmice, a u drugom krugu učestvuju ona dva kandidata koja su osvojila najveći broj glasova. Pobednik drugog kruga predsedničkih izbora je onaj kandidat koji je dobio veći broj glasova.

Glasanje će pratiti 152 posmatrača iz 39 zemalja, uključujući 122 dugoročna i kratkoročna posmatrača koje je rasporedio ODIHR, 17 poslanika i članova osoblja iz PSSE, te 13 predstavnika Evropskog parlamenta (EP).

Od domaćih organizacija izbore će pratiti Centar za demokratsku tranziciju (CDT) sa 300 posmatrača i Centar za monitoring (CEMI) sa više od 1.000 posmatrača.

 

Vijesti.me

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

IZDVAJAMO

Dijaspora News je prvi informativni portal namijenjen dijaspori. Cilj portala Dijaspora News je da nas poveže i okupi, da informiše o najvažnijim dešavanjima, kako u domovini, tako i o aktivnostima udruženja i pojedinaca u iseljeništvu. Trudićemo se da budemo drugačiji, bolji, da obezbijedimo relevantne informacije sa relevantnih adresa. Ne ustežite se da nas kontaktirate, pitate, pošaljete vijesti iz svojih zajednica. Registrujte se i na DN forum i podijelite svoja iskustva i stavove.

Povežimo se.

Facebook

To Top