All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

ČOVEK KOJI JE IZAZVAO SUROVI OKRŠAJ ISTOKA I ZAPADA: Evo ko je zapravo Sergej Skripalj

Dok traje hladnoratovski okršaj Rusije i Zapada, bivši dvostruki špijun Sergej Skripalj oporavlja se od trovanja. Šta se zna o ovom čoveku koji je jednom zbog novca izdao Rusiju, a zatim imao sreće da izađe iz zatvora?

Sergej Viktorovič Skripalj (66) je prvi put zapao za oko britanskoj tajnoj službi dok je radio u Madridu u kancelariji vojnog atašea ruske vojne obaveštajne službe GRU. Rođen je u Kalinjingradu 1951. Rano je stupio u armiju posle čega je prešao u GRU. Najpre se kao dinamičan i sposoban agent dokazao na Malti, posle čega je usledilo slanje na obećavajuće mesto u Madrid.

 

FOTO: EPA

 

Tamo ga je španska tajna služba već imala u tefteru kao potencijalnog saradnika, ali ga je na kraju vrbovao britanski MI6. Bilo je to tokom ere Borisa Jeljcina, kada je Rusiji pre svega nedostajalo novca. Agenti koji su radili u inostranstvu često mesecima nisu dobijali plate. Upravo je to, ako je verovati članku na ruskom portalu “Life”, bio razlog što je Skripalj tražio zapadnog poslodavca.

 

Španski agent pod (kodnim?) imenom Luis je, piše u tom članku, prvi došao do Skripalja i sprijateljio se sa njim. Od ruskog agenta je tražio da pronađe partnere koji bi potpomogli izvoz španskog vina u Rusiju dok bi on, Skripalj, za to dobio proviziju. Tako se upoznao i sa agentom MI6. Opet navodno, Skripalj se predstavio kao agent GRU pre nego što ga je iko pitao.

 

Prema britanskom listu Tajms, služba MI6 mu je nadenula kodno ime Fortvit što se može prevesti kao “smesta” ili “bez odlaganja”. Tajms piše da je Skripalj prvo opslužio Britance podacima o sastancima i lokacijama ruskih agenata na osnovu čega je veliki broj agenata proteran iz evropskih zemalja.

 

“Nadigrali ste me”

 

Sergej Srkipalj je, međutim, istovremeno imao zdravstvene probleme zbog kojih je vraćen u centralu GRU u Moskvi. Tamo mu je dijagnostifikovan dijabetes. Napustio je GRU 2000. godine, ali je nastavio da radi pri lokalnim vlastima Moskve i da stranim poslodavcima šalje poverljive informacije.

Piše se da je Skripalj najviše vodio računa da bude redovno i dobro plaćen.

 

Redovno je leteo iz Moskve u Malagu gde bi odsedao u kući koju je obezbedio MI6. Tamo je čekao na isplate. Ako bi nekada bio sprečen, to je umesto njega činila supruga Ljudmila.

 

Malaga
MALAGAFOTO: PROFIMEDIA

 

U Moskvi je uhapšen 2004. nedugo posle jedne posete Velikoj Britaniji. Domaća ruska služba FSB je tvrdila da je Skripalj radio za Britance još od 1995. “Nadigrali ste me”, rekao je navodno agentima FSB. Trenutak hapšenja, kada Skripalja odvode u tamni kombi, zabeležile su i kamere.

Veruje se da je Skripaljevu dvostruku igru prijavio španski obaveštajac Roberto Flores Garsija koji je u svojoj zemlji osuđen zbog izdaje.

 

Velika razmena

 

Optužnica je dve godine kasnije sačekala i Skripalja – “veleizdaja u formi špijunaže” – zbog čega je osuđen na 13 godina u zatvoru sa visokim obezbeđenjem. Iz sudnice su ostale njegove fotografije u robijaškoj odori. Oduzeti su mu čin i sve privilegije. No kazna je, tumačilo se tada, relativno blaga jer je Skripalj sarađivao sa ruskim organima gonjenja.

 

 

Posrećilo mu se kada su Amerikanci 2010. razotkrili mrežu od deset ruskih špijuna među kojima je bila i poznata Ana Čepmen. Oni su razmenjeni za četvoro zapadnih špijuna koje je Rusija držala – među njima je bio i Skripalj. Tadašnji ruski predsednik Dimitrij Medvedev mu je zvanično izrekao pomilovanje.

 

Amerikanci su odabrali Skripalja za račun Vlade u Londonu te je ovaj odabrao da živi u Engleskoj, u južnom gradu Solsburiju. Tamo je kupio kuću, ali je narednih godina pretrpeo niz porodičnih tragedija.

 

Supruga Ljudmila je preminula 2012. godine od raka materice. Sin mu je umro prošlog jula, u 43. godini, tokom putovanja u Sankt Petersburg. Uzrok smrti nije poznat. Skripalj je ostao i bez brata Valerija (68) tačno dve godine pre nego što će on i ćerka Julija (33) biti pronađeni otrovani na klupi jednog parka u Solsberiju.

(dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top