All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Cipras, Tusk, Han: Veliki dan za Makedoniju

Premijer Grčke Aleksis Cipras čestitao je makedonskom kolegi Zoranu Zaevu na uspješnom glasanju u parlamentu Makedonije čime počinje procedura za promjenu Ustava što je obaveza po Dogovoru iz Prespe.

“Čestitke moj prijatelju Zorane Zaeve. Večerašnje glasanje je veliki korak ka našem zajedničkom uspjehu. Veoma važan korak ka mirnoj i prosperitetnoj budućnosti za naše narode”, napisao je Cipras na Tviteru.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk na Tviteru je na makedonskom jeziku poručio da je Makedonija večerašnjim glasanjem korak bliže evroatlantskoj zajednici.

“Jedan glas, jedan veliki korak bliže zauzimanju mjesta koje vam pripada u našoj transatlantskoj zajednici”, napisao je Tusk.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han ocijenio je da je danas veliki dan za demokratiju u Makedoniji i čestitao svima koji su odlučili da idu putem ka Evropskoj uniji.

“Očekujem da će slobodan izbor svih poslanika biti u potpunosti poštovan, posebno onih koji su večeras promijenili stranu. Potrebno nam je državništvo, a ne partijske igre“, napisao je Han na Tviteru.

Skupština Makedonije sinoć je dvotrećinskom većinom usvojila odluku o pristupanju ustavnim izmjenama u skladu sa Sporazumom iz Prespe.

U drugoj fazi treba da se ozvaniči prijedlog amandmana i za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika.

Treća faza je usvajanje amandmana za šta je neophodna dvotrećinska većina odnosno podrška najmanje 80 poslanika.
dijaspora.news/N1

IZDVAJAMO

To Top