All for Joomla All for Webmasters
Srbija

CENE STANOVA U BEOGRADU OTIŠLE U NEBO: Kvadrat ide i do 5.000 evra!

Mesecima unazad cene nekretnina u prestonici Srbije obaraju sve rekorde, a poznavaoci tvrde da će trend rasta biti nastavljen narednih godina. Međutim, nameće se pitanje da li rast tržišta novogradnje i luksuznih kompleksa utiče na neopravdan skok cena u starim zgradama i na manje popularnim gradskim lokacijama, kao i da li te nekretnine zaista nalaze kupce.

U čak 75 odsto slučajeva prodaje nekretnina u prestonici Srbije, stan bude precenjen na početku prodaje, i to uglavnom usled neupućenosti vlasnika, tvrde poznavaoci tržišta nekretnina u Beogradu.

Kvadrat stana u pojedinim delovima Beograda dostiže cenu od 4.500 do 5.000 evra, što možda ne bi trebalo da čudi s obzirom na atraktivnu lokaciju i kvalitet gradnje, ali i na “uslugu” koju kupac dobija uz stan, poput parkinga, bazena, teretane koja “dolazi” uz zgradu. Građani sa “dubljim džepom” koji žele takav način života verovatno sebi i mogu da priušte takve cene stanova. Ali se postavlja pitanje šta se dešava sa stanovima u starijim zgradama ili manje luksuznim novogradnjama koje nemaju ni približno slične uslove, ali su im cene u poslednje vreme porasle do neba.

Miloš Mitić iz agencije za nekretnine “Siti Ekspert” kaže da ima dosta neupućenih prodavaca stanova koji su svesni da su cene porasle, ali ne znaju koliko i zašto, kao i koji faktori utiču na cenu, šta podiže ili smanjuje cenu nekretnina, pa se zato dešava da su uglavnom početne cene na oglasima poprilično iznad tržišne pa i preko standardnog povećanja.

“Čak u 75 odsto slučajeva su nekretnine na početku prodaje ustvari precenjene. Kasnije kada dođe do toga da neko kupi stan, uglavnom se dešava da cena dođe na neku tržišnu, onda kada prodavac vidi da ne može da proda stan i kada nađe kupca sa mnogo manjom ponudom, tada cena krene da pada”, kaže Mitić.

Cene su u starogradnji porasle nekih 10 do 15 odsto u proteklih dve do tri godine, što zbog povećane tražnje, što zbog jeftinijih bankarskih kredita, odnosno olakšanih uslova za dobijanje pozajmice za stan, objašnjava Mitić.

Tražnja je porasla za novogradnjom, dok je za starogradnju pala po registrovanim podacima. Potražnja za starogradnjom je, kako kaže, ove godine pala za nekih 10 odsto, a za novogradnjom je porasla za 20 odsto.

“Tražnja se koncentrisala ka novogradnji jer je u suštini cena starogradnje skočila tako da je u nekim delovima grada ista kao i sa novogradnjom, i onda se ljudi odluče da kupe novi stan”, kaže naš sagovornik.

Mitić tvrdi da i stanovi u starim zgradama, bez obzira na visoke cene, imaju kupce, ali ih je manje. “Tržište je veliko, gradi se dosta, ali se ipak prodaju i starogradnje, posmatrajući određene opštine koje mi radimo proda se oko 10.000 nekretnina stare gradnje za godinu dana”, dodaje.

S druge strane, jedan od razloga zbog kojih su cene stanova u staroj gradnji veoma visoke, jeste to što su ti stanovi građeni da budu funkcionalni, kažu u agenciji za nekretnine “Zidart”, te stoga mogu da “drže” takvu cenu.

“Ranije je izgradnja uglavnom bila koncentrisana na funkcionalnost, pa se stan gradio tako da postoji hodnik iz koga se ulazi u druge prostorije, što je bilo veoma funkcionalno, dok se danas tip gradnje promenio tako da je to jedan otvoren prostor za koji je bitno da vizuelno lepo izgleda. Iz tog razloga stari stanovi drže visoke cene, jer su recimo i zidovi veoma kvalitetno urađeni”, objašnjava naša sagovornica.

Ivana Ilić, koja je nedavno kupila stan u Beogradu u starogradnji, bez obzira na to što je morala mnogo novca da uloži u renoviranje tvrdi da je kupovina stana u staroj zgradi bio jedini način da po pristupačnijoj ceni kupi stan u urbanizovanom delu grada.

“Na kraju me je sve sa troškovima renoviranja izašlo jednako koliko bih platila i stan u novoj zgradi, ali sam ovako uspela da dobijem dobru lokaciju, gde imam i parking i park ispred zgrade, jednostavno normalnu infrastrukturu”, objašnjava Ivana.

Rastu cene i u regionu

Cene nekretnina rastu i u susednim državama, a i za ta mesta se smatra da će trend biti nastavljen. Tako u Hrvatskoj cene stanova rastu već četrdeset meseci zaredom.

Cene nekretnina su porasle i u Crnoj Gori, toliko da se cena kvadrata u pojedinim gradovima na moru, koja ide i daleko iznad 5.000 evra, praktično izjednačila sa cenama u velikim gradovima Evrope.

 

 

dijaspora.news

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top