All for Joomla All for Webmasters
Duhovnost

ČEH IZ KFORA KRSTIO SE U DEČANIMA U ZVEZDINOM DRESU: Ispunio sam životnu želju i primio pravoslavlje! I moje dete koje uskoro treba da se rodi biće pravoslavne vere (FOTO)

Sada prvi put imam u šta iskreno da verujem, jer je pravoslavlje spasenje za sve nas…

Vidno raspoložen i srećan što je dan uoči Nove godine ostvario dugogodišnju želju i prešao u pravoslavlje, ovako zbori Danijel Švarc (33), nekadašnji pripadnik Kfora na Kosmetu, pišu Novosti.

Privrednik iz češkog grada Fridek-Mistek krstio se poslednjeg dana prethodne godine u Visokim Dečanima. U pravoslavlje ga je uveo jeromonah Petar Rajević, koji je obavio čin krštenja, a podrška mladom Čehu u za njega značajnom činu, bili su mu supuruga Zuzana, kum Dimitrije, Zvonko Mihajlović iz Štrpca i još nekoliko prijatelja…

– Iako nam je bila poznata njegova čvrsta odluka da primi pravoslavlje, Danijelova rešenost da se krsti baš uoči Nove godine bila je iznenađenje za sve, pogotovu što smo računali da će tu dugogodišnju želju ostvariti na leto, tačnije na Vidovdan.

Ali, on je bio nestrpljiv i dobio je blagoslov oca Petra koji ga je i krstio poslednjeg dana 2018. godine u Visokim Dečanima, jednoj od najvećih naših svetinja na Kosmetu – priča Dimitrije Marković, Danijelov kum rodom iz Bajine Bašte, koji trenutno radi u Belgiji.

FOTO: AP

Objašnjava da prijateljstvo sa Danijelom datira iz perioda njegovog boravka u Češkoj, gde je radio kao prevodilac, a kada je sticajem okolnosti upoznao više prijatelja koji su bili naklonjeni Srbiji i srpskom narodu.

– Danijel je kao pripadnik Kfora šest meseci proveo na Kosmetu. Sedište im je bilo u selu Sekirača kod Podujeva, gde je na licu mesta shvatio suštinu problema srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini.

Po povratku sa Kosmeta počeo je sa nekolicinom prijatelja da učestvuje u humanitarnim akcijama koje smo zajednički sprovodili, ali ono što je najbitnije jeste njegova naklonost i ljubav prema našoj zemlji i našem narodu – priča kum Dimitrije.

Raspoloženje zbog Danijelovog uvođenja u pravoslavlje, iako je kao dečak kršten kao katolik, ne skriva ni njegova supruga Zuzana, koja je odmah po suprugovom krštenju celivala mošti Stefana Dečanskog, jer su monasi gostima otvorili sanduk svetog kralja.

– Pošto nam je na putu i beba, i ona će biti pravoslavne vere – otkrio je još jedan detalj Danijel koji je novoj veri prišao otvorenog srca i uma.

Kaže da je krštenjem u Visokim Dečanima ostvario svoj višegodišnji san koji će mu olakšati i upotpuniti pogled na svet i budućost.

– Kada vidim koliko Danijel i ostali češki prijatelji vole naš narod i koliko su tvrdog uverenja da je Kosovo deo Srbije, pitam se odakle im ta snaga, ali sam vremenom shvatio da realno posmatraju dešavanja, kao i da naš i češki narod vezuje i istorijsko prijateljstvo – ističe kum Dimitrije.

On i sam planira povratak u domovinu, tačnije u okolinu Bajine Bašte, odakle potiče. Inače, podseća na mnogobrojne humanitarne akcije koje su Danijel i njegovi prijatelji organizovali za Srbe na Kosmetu i dodaje da svake godine obilaze znamenitosti u Srbiji, ali da su posetili i grob male Milice Rakić, žrtve bombardovanja…

 

(dijaspora.news/Večernje novosti/Foto: AP/Foto: Facebook printscreen)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top