All for Joomla All for Webmasters
Društvo

BRUKA! KOMISIJA UTVRDILA: Profesorka Lakićević Đuranović JESTE PLAGIJATORKA! Samo 88 reči u celom radu je njeno, SVE OSTALO JE UKRALA SVOM STUDENTU!

Vanredna profesorka Bojana Lakićević Đuranović plagirala je rad svog bivšeg studenta Đorđija Drinčića, zaključak je Komisije Pravnog fakulteta koja je istraživala ovaj skandal.

“U tekstu vanredne profesorice Bojane Lakićević Đuranović pod nazivom ‘Uloga i značaj Suda pravde Evropske unije u stvaranju i primjeni prava EU – primeri iz prakse’, objavljenog krajem decembra 2018. u naučnom časopisu Pravni život Udruženja pravnika Srbije, u odnosu na specijalistički rad ‘Uloga i značaj suda u tumačenju i primeni prava EU’ studenta Đorđija Drinčića, objavljenog u junu 2018, preuzet je deo tuđeg autorskog dela bez označavanja autora u procentu od 97,77 odsto”, zaključak je Komisije.

 

 

Komisija je konstatovala da je od 3.954 reči, koliko ima rad koji je Lakićević Đurnovićeva objavila kao svoj, 3.866 bukvalno preneseno bez označavanja autora! Samo 88 reči je njeno, sve ostalo je Drinčićev rad iz juna 2018, tvrdi izvor Vijesti iz Rektorata UCG koji je imao uvid u izveštaj Komisije Pravnog fakulteta.

Ovaj skandal razotkrio je Centar za građansko obrazovanje (CGO) početkom jula, kad su Vijesti i objavile njihovu tvrdnju da je Lakićević Đuranovićeva prepisala rad studenta kom je bila mentor na specijalističkim studijama i objavila ga kao svoj.

 

 

Tada je reagovalo i tužilaštvo, ali dogodilo se nešto čudno – policija je skoro mesec dana u onolickoj Podgorici tražila profesorku koja svakog dana predaje na fakultetu, ima porodicu i stalnu adresu na kojoj godinama živi. Zato je CGO, ali i drugi, upozorio da Uprava policije štiti plagijatorku, što je prošlo prilično nezapaženo.

Kad su je konačno pronašli, pred podgoričkim Osnovnim državnim tužilaštvom, a po prijavi CGO, počeo je postupak prtotiv plagijatorke, koji je proglašen tajnim dok Komisija Pravnog fakulteta ne objavi svoj izveštaj. Proces se vodi i pred Univerzitetom Crne Gore.

Kad je videla da se neće izvući, Lakićević Đuranovićeva se branila da je prilikom slanja članka nenamerno izostavila ime koautora.

 

 

Daliborka Uljarević

Daliborka Uljarević, direktorka CGO, organizacije koja je razotkrila ovaj skandal, ističe da obrazloženje koje je Lakićević Đuranovićeva dala Komisiji “vređa zdrav razum”.

“Ali to ukazuje i na to da je ona nedostojna rada na UCG, odnosno da se mora hitno izmestiti iz akademske sfere. Uostalom, ona je to sama potvrdila, kako plagiranim radom tako i obrazloženjem koje je uputila Komisiji”, poručuje Uljarevićeva. Ona ističe i da “spremnost osobe koja je bila mentor i prepisala rad svog studenta, tog istog studenta, ni krivog ni dužnog, stavi u poziciju da mu može biti oduzeto zvanje i da može biti krivično gonjen, pokazuje zastrašujući nivo lične beskrupuloznosti u zaštiti sopstvenog nedela”.

“Jasno je da Lakićević Đuranovićeva više ne sme biti u poziciji da radi sa studentima, a odgovornost je nadležnih organa na UCG, pre svih rektora Danila Nikolića i predsjednika Suda časti Borisa Vukićevića, da osobu koja je nedostojna da bude profesorka, udalje sa UCG”, kazala je je Uljarevićeva.

 

 

Dijaspora.news/Kurir.rs/Vijesti.me

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top