All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

BRUKA! DIREKTOR POLICIJE CRNE GORE VELJOVIĆ PLAGIRAO MAGISTARSKI?! Prepisao 40 strana iz tuđe knjige bez pardona! RAD IDE NA PROVERU!

Dekan Pravnog fakulteta Velimir Rakočević uskoro će sazvati Veće te ustanove da odluči o proceduri provere autentičnosti magistarskog rada Veselina Veljovića.

Rakočević je “Vijestima” potvrdio da je rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić prosledio fakultetu inicijativu Centra za građansko obrazovanje za proveru Veljovićevog rada zbog sumnje da je plagijat.

Vijesti su ranije upoređivale Veljovićev rad sa udžbenikom njegovog mentora Milenka Kreće i došle do podatka da je direktor policije doslovno prepisao skoro 40 stranica knjige, koja se izučava na trećoj godini Pravnog fakulteta, u okviru predmeta Međunarodno javno pravo. Tako je magistrirao na štivu sa osnovnih studija, sporadično navodeći da se radi o citatima iz Krećinog udžbenika.

“Stigao nam je dopis rektora Nikolića i zakazaćemo posebnu sednicu Veća fakulteta, na kojoj ćemo odlučiti kojim ćemo se referentnim ustanovama obratiti da delegiraju svoje profesore u komisiju koja će procijeniti rad. Želimo da sve bude transparentno kako bi se svi navodi na pravi način ispitali i kako ne bi ostala ni najmanja mogućnost sumnje u nalaz komisije”, kazao je Rakočević za Vijesti.

Rektor Nikolić tražio je da se Veljovićev rad proveri u skladu sa Odlukom, koju je Senat UCG donDo 21. septembra i na osnovu koje se mogu proveravati radovi nastali pre 2015. Na osnovu iste odluke, proverava se i rad lidera Demokrata Alekse Bečića.

FOTO: VIJESTI.ME/LUKA ZEKOVIĆ

Veljović (desno) na odbrani svog magistarskog rada 2010.

U Komisiji pred kojom je Veljović 2010. branio magistarski rad pored njegovog mentora Kreće bili su tadašnji dekan i prodekan, Ranko Mujović i Dražen Cerović.

Vijesti su ranije objavile da je Veljović iskoristio osmo poglavlje Krećine knjige pod nazivom “Priznanje država i vlada” za svoju magistarsku tezu

“Međunarodno priznanje države u međunarodnom javnom pravu”. On je sporadično naglašavao citate profesora Kreće, ali ne uvek, s obzirom na gotovo identične rečenice, zbog čega je i nejasno kako je ova magistarska teza dobila najveće ocene od Komisije.

FOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE/VIJESTI.ME

Tadašnji dekan Pravnog fakulteta i član Komisije za odbranu Veljovićevog rada, Ranko Mujović, kazao je tada Vijestima “da je kandidat koristio udžbenik profesora Kreće, što je i naveo u fusnotama kao korišćenu literaturu”. Mujović tada nije osporio da materiju na kojoj je Veljović magistrirao moraju da znaju studenti osnovnih studija da bi uopšte dobili prelaznu ocenu, ali je kazao da je “osim rada, bitna i odbrana teze”.

Senat UCG će na današnjoj sednici razmatrati i predlog odgovora Ustavnom sudu na inicijativu za ojenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o proveri plagijata iz septembra. Inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti ove odluke tražili su poslanici Demokrata u Skupštini.

FOTO: VIJESTI.ME/FILIP ROGANOVIĆ

Prema nezvaničnim informacijama, u predlogu odgovora UCG se navodi da “kako poseban zakon još uvek nije donet, polazeći od svojih nadležnosti, a imajući u vidu da plagijarizam u visokom obrazovanju predstavlja problem sa kojim se suočava celokupna akademska zajednica na međunarodnom nivou, UCG je u cilju jačanja akademskog integriteta i kvaliteta visokog obrazovanja nabavio softver ‘iThenticate’ za utvrđivanje plagijata…”.

Navodi se i da se “pravilnim tumačenjem Odluke jasno se zaključuje da je njeno donošenje veoma značajno u kontekstu postavljanja osnova za sprečavanje navedene pojave, budući da će primena softvera, osim prevenciji plagijata kao primarnom cilju, doprineti i unapređenju sveukupne akademske kulture i naučno-istraživačkog rada na UCG…”.

 

dijaspora.news//Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/Savo Prelević

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top