All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

BRAVO, EDINE! Podgorički svjetski putnik dobio POČASNO DRŽAVLJANSTVO PALESTINE (FOTO)

Putopiscu Edinu Krniću dodijeljeno je večeras počasno državljanstvo Palestine, povodom Međunarodnog dana solidarnosti sa palestinskim narodom.

Povodom Dana solidarnosti i svečana dodjele Krniću, ambasada Države Palestine u Crnoj Gori takođe je organizovala i izložbu fotografija “Put Edina Krnića u Palestinu” u KIC-u “Malesija” u Tuzima.

Počasno državljanstvo Krnuću je dodijelio ambasador Palestine u Crnoj Gotri Rabii Alhantouli.

Putopisac Krnić koji je zaljubljenik u putovanja, do sada je obišao 125 država svijeta, a crnogorska javnost je do sada imala priliku da pogleda nekolike njegove izložbe. Krnić je prošle godine dobio specijalno priznanje od Glavnog grada.

Kako je kazao za CdM, presrećan je zbog dodjele najvećeg priznanja koje dodjeljuje ambasada Palestine.

“To je najveća državna nagrada i najveća čast koju sam dobio u životu. Srce mi je ispunjeno, više sam nego srećan. Tokom svakog putovanja kroz ovu zemlju osjećao sam se kao pravi Palestinac, a upravo sam ovu zemlju na najbolji način promovisao kroz svoje putopise. Nije lako putovati kroz te zemlje i živjeti život od danas do sjutra, a ne znajući šta će vam sjutrašnji dan donijeti”, dodao je on.
Palestina je Krniću bila stota država koju je posjetio. Kaže da su bezbjednosni rizici kroz ovu zemlju veliki, pa je za njega bio veliki izazov da se upusti u ovu avanturu.

“Poći sam kroz tu zemlju, putovati i proći kroz njihovu svakodnevnicu je poseban doživljaj. To ne mogu osjetiti ljudi koji pođu preko turističkih agencija. Za turiste koji putuju preko agencija brojne stvari u Palestini su nevidljive. Palestinci su jako hrabar narod i saosjećam se sa njima”, kazao je Krnić.

Edin se nedavno vratio sa još jednog zanimljivog putovanja obišavši Sudan, Južni Sudan, Džibuti, Etiopiju i Somaliju.

“Ako Bog da zdravlja, a to uvijek govorim, planiram da obiđem sve zemlje svijeta”, kazao je Krnić.

Međunarodni dan solidarnosti sa palestinskim narodom se obilježava od strane Ujedinjenih nacija 29. novembra svake godine u skladu sa mandatima Generalne skupštine UN-a sadržanim u rezolucijama 32/40B od 2. decembra 1977. godine, 34/65D od 12. decembra 1979. godine i povezanim rezolucijama usvojenim u okviru agende “Pitanje Palestine.”

Datum 29. novembar je izabran zbog njegovog značenja i značaja za narod Palestine. Tog dana 1947. godine, Generalna skupština je usvojila rezoluciju 181 (II), koja je postala poznata kao Rezolucija o particiji. Ova rezolucija je omogućila osnivanje ‘jevrejske države’ i ‘arapske države’ u Palestini, sa Jerusalimom kao zasebnom pravnom cjelinom pod posebnom međunarodnom ingerencijom. Od dvije države koje su trebale biti stvorene ovom rezolucijom, samo jedna, Izrael, je do sada realizovana.

Palestinki narod, koji trenutno broji više od 12 miliona, živi prvenstveno na palestinskoj teritoriji okupiranoj od strane Izraela od 1967. godine, uključujući i Istočni Jerusalim; zatim u Izraelu; u okolnim arapskim zemljama; i u izbjegličkim kampovima u regionu.
Međunarodni dan solidarnosti tradicionalno pruža priliku međunarodnoj zajednici da usmjeri pažnju na činjenicu da pitanje Palestine i dalje ostaje neriješeno, i da narod Palestine tek treba da dobije svoje neotuđiva prava definisana od strane Generalne skupštine, i to pravo na samo-opredjeljenje bez spoljnog miješanja, pravo na nacionalnu nezavisnost i suverenitet, i pravo na povratak u svoje domove i posjede, iz kojih su protjerani.
dijaspora.news/VP/CdM
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top