All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Bratstvo “Sveti Jovan” iz Stokholma stipendira mlade talente

U centru švedske prestonice je 18. novembra priređena donatorska večera, koju je organizovalo Bratstvo “Sveti Jovan”. Povod ovog susreta uglednih predstavnika i prijatelja tamošnje srpske zajednice bio je prikupljanje sredstava za stipendijski fond Bratstva, kojim se podržavaju mladi talenti iz Švedske, prvenstveno poreklom iz bivše SFRJ, ali i Šveđani koji studiraju južnu slavistiku.

Na početku večeri, članovi Odbora Bratstva Stevan Filipović i Marko Babović prezentovali su prisutnima rad fondacije, koja je od osnivanja juna 2015. ostvarila brojne uspehe, bavivši se ne samo stipendiranjem, nego i poboljšanjem profesionalnih pozicija mladih kroz projekte.

Јовица Андонов и Горан Попов

Jovica Andonov i Goran Popov
Dobrodošlicu okupljenima poželeo je i Jovica Andonov, predsednik Bratstva. Gosti su uživali u dobrom druženju, muzici, hrani i piću, a podsetili su se i laureata ovogodišnjih stipendija, među kojima su: Gordana Spasić, koja je 2014. nagrađena za najbolju kratku priču u Švedskoj, te će joj sada stipendija Bratstva Sveti Jovan pomoći u objavljivanju prvog romana, zatim Nikola Stojanović, jedan od najboljih studenata Kraljevskog instituta za tehnologiju (KTH), koji će usavršavanje nastaviti u SAD, i Teodora Andonova koja gradi vrlo uspešnu akademsku karijeru na stokholmskom Institutu Karolinska.
“Veoma smo zadovoljni odzivom naših dobrih ljudi u Stokholmu, koji već godinama podržavaju rad Bratstva. Želim da se zahvalim svima koji su svojim prisustvom ulepšali ovaj događaj i pomogli da se fond uveća i postane nešto što ćemo ostaviti generacijama koje dolaze. Članovi Bratstva kroz razne stimulacione programe predano rade na jačanju kapaciteta tih generacija i uvereni smo da ćemo tako dati svoj doprinos projektovanju njihove uspešnosti”, kaže nekadašnji predsednik, a sadašnji sekretar Bratstva Sveti Jovan Goran Popov.


Konkurs za dodelu novih stipendija je u toku, a dobitnici će biti objavljeni 10. januara 2017. godine. Sve informacije o načinu i uslovima apliciranja mogu se naći na veb-sajtu Bratstva Sveti Jovan, sankt-johannes.se/sr/stipendije.

rts.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top