All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Branislav je krenuo da nabavlja dokumenta za odlazak u penziju i onda saznao da je MRTAV VEĆ 25 GODINA

Prilikom pokušaja da pribavi dokumenta za odlazak u penziju Branislav Bojić iz sela Cerove kod Krupnja saznao je da je mrtav. Uverenje na kome piše da je pokojnik, dobio je od vojnog odseka kada je zatražio potvrdu o odsluženom vojnom roku.

– Ja sam faktički 25, 26 godina mrtav. Kako da reagujem, kako da vam kažem, mrtav, a ja živ. Šta su oni radili sa mnom, ja nemam pojma, da li su me zamenili – priča Branislav Bojić za RTS.

Veliki broj ljudi se bar jednom u životu susreo sa nekom vrstom administrativnog problema, za čije su rešavanje potrošili mnogo vremena i novca. Oni koji su zbog tuđe greške u dokumentima proglašeni kao mrtvi suočavaju se sa brojnim problemima, najpre onim da dokažu da su živi.

“Već mesecima dokazujem da sam živ”

Da je živ već mesecima pokušava da dokaže i Đorđe Milošević iz Novog Sada.

Zbog lekarske greške napravljene u Kliničkom centru Vojvodine, on je dobio umrlicu. Njegov postupak vraćanja među žive, kaže, traje već tri meseca, od momenta kada je pokušao da registruje auto.

Đorđe MiloševićFOTO: N1 / SCREENSHOT
Đorđe Milošević

– U registraciji su rekli da ne možete da registrujete auto na mrtvog čoveka, onda sam saznao kako mrtav kad sam živ. Teško dokazivanje, prvo su tražili da moram nova dokumenta da uzmem, da moram sve da platim – ispričao je Đorđe Milošević.

Imaju pravo na nadoknadu za nanošenje psihičkog bola

Pravnici, kažu, da postoje dva načina da oštećeni dokažu da si živi. U upravnom postupku pred lokalnom samoupravom ili u vanparničnom pred sudom.

– Oni imaju pravo da traže nadoknadu od lokalne samouprave ili lica koja su prouzrokovala sve to, to je takozvana naknada štete, nematerijalne štete, to je nanošenje psihičkog bola odnosno problema koji su imali različite prirode u svakodnevnom životu – kaže za RTS Slobodan Milutinović, advokat.

Za grešku “najkrivlji” lekari

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave kažu za RTS da matičari mogu da pogreše jedino ukoliko su pre njih grešku napravili lekari koji su određenu osobu proglasili mrtvom, jer je potvrda o smrti pravni osnov za postupanje matičara.

A dok se greške ne isprave i pravne procedure ne završe, oštećinima ostaje samo da tvrde: “Ja sam živ”.

(dijaspora.news/rts.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top