All for Joomla All for Webmasters
Politika

BOKI 13 ODNEO BAŠANOVIĆU 1,5 MILIONA EVRA OD REKETA: U torbi bio GPS koji je odveo do savetnika Zorana Zaeva!

Afera „reket“ i dalje drma Severnu Makedoniju! Torba „luj viton“ sa 1,5 miliona evra, koje je od biznismena Jordana Kamčeva iznudio kontroverzni voditelj Bojan Jovanovski kako bi mu sredio puštanje iz pritvora, završila je kod Zorana Bašanovića, savetnika makedonskog premijera Zorana Zaeva.

Ovo za Kurir ekskluzivno otkriva nekadašnji saradnik Zaeva i aktuelni generalni sekretar partije Glas za Makedoniju Ljupčo Palevski. On kaže da je Jovanovski, koji je poznat pod imenom Boki 13, bio blizak s Bašanovićem.

Bliska saradnja

– Ono o čemu se u ovom momentu spekuliše u visokim političkim i sudskim krugovima je podatak da je u torbi s parama bio i GPS uređaj, koji je pokazao da je torba odmah po preuzimanju završila u zgradi vlade, a tamo ju je preuzeo direktno premijerov savetnik Bašanović. Boki 13 i Bašanović su bili u vrlo bliskim odnosima, kao eksponenti vlasti, kao Zaevljevi ljudi – priča Palevski.

Ističe da je politička odgovornost Zaeva ogromna, i to zato što je specijalna tužiteljka Katica Janeva – kod koje je Boki 13 trebalo da „sredi“ slobodu za biznismena Kamčeva – uživala kod premijera političku podršku i zaštitu.

– Politička odgovornost premijera Zaeva je velika. Ogromna. Janeva je uživala njegovu političku podršku, pa je i normalno da sva odgovornost padne na njega. Što se tiče njegove krivične odgovornosti, još je rano govoriti, ali krivična odgovornost dva poslanika SDS, čiji je lider Zaev, a koji se sumnjiče da su delovali zajedno s Bokijem 13, očigledna je. Premijer neće podneti ostavku, on će pristati na žrtve, ali neće odstupiti, bar u dogledno vreme – naveo je Palevski.

Tražio osam miliona

Da podsetimo, Boki 13 je biznismenu Jordanu Kamčevu prvo tražio osam miliona evra, zauzvrat mu nudeći slobodu koju je trebalo da mu obezbedi specijalna tužiteljka Katica Janeva, štićenica premijera Zaeva. Ipak, 20. februara ove godine Boki 13 je od biznismena dobio 1,5 miliona evra, a Kamčev je 4. marta oslobođen. Ubrzo, kontroverzni voditelje je uhapšen na graničnom prelazu Bogorodica s Grčkom, a i danas je u skopskom zatvoru.

Snimak na kom preuzima novac i sa svojim saradnikom ga odnosi u torbi „luj viton“ objavio je italijanski portal Laverita.

 

Zaev ne bira reči

NEĆE MI PEDER SRUŠITI VLADU

Zaev, inače, sve vreme pokušava da se ogradi od umešanosti u aferu „reket“. Tako je, ne birajući reči, rekao da „neće dozvoliti da mu kriminalci i peder sruše vladu“, te da ne razmišlja o ostavci.

– Nemam nameru da razmišljam ni o ostavci ni o prevremenim parlamentarnim izborima, jer na čelu ove vlade stoji čovek koji je prijavio slučaj „reket“. Neću dozvoliti da mi nekoliko kriminalaca, jedan sujetan novinar i, da oprosti LGTB zajednica, jedan peder sruše ovu vladu. Ne. Borićemo se do kraja i svako će snositi svoju odgovornost. Odbacujem svaki vid spekulacija mojim imenom i stojim čvrsto iza toga. Ja sam čovek koji je prijavio slučaj, da ne bude zaboravljeno – naveo je Zaev.

 

 

Dijaspora.news/Kurir.rs/Kristina Vasković

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top