All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Bili su piloti kakvi se retko sreću! Klasa poginulog Roberta Kalocija bila je među najboljima u Jugoslaviji (FOTO)

Odeljenje 4e Vazduhoplovne opšte srednje škole “Maršal Tito” u Mostaru imalo je stopostotnu prolaznost.

O poginulom pilotu Vojske Srbije Robertu Kacoliju iz Kovina pisale su već novine. Zapravo, o celoj generaciji odeljenja 4e Vazduhoplovne opšte srednje škole “Maršal Tito” u Mostaru, o njihovoj stopostotnoj prolaznosti i rezultatima koji se retko beleže u dnevnicima. Robertu Kalociju je tada razredni starešina bio Zoran Primorac, profesor fizike koji je imao 16 razloga da bude ponosan. Toliko je mladića bilo u odeljenju.

A Kalocija od danas nema. Popeo se moćnim krilima u plave visine…

Škola u Mostaru bila je Jugoslavija u malom Foto: Facebook

Nebrojeni sati učenja i druženja su tada bili za njima. A odeljenje, prava Jugoslavija u malom, kako je tada i svugde bilo. Od Đevđelije pa do Triglava, sve nacije su bile zastupljene a, sudeći bar po slikama, takvo druženje se ne zaboravlja.

Lendava u Sloveniji, Oroslavje u Zagorju, Ribnica u Sloveniji, samo su neka od mesta odakle su bili drugari.

Nebrojeni sati učenja, ali i druženja Foto: Facebook

Draženko Gotić bio je cimer Roberta Kalocija. I posle svih godina i svega što se dešavalo na ovim prostorima ostali su u kontaktu i uvek isticali da su završili školu u Mostaru.

– Obišao sam celi svet i posetio mnoge ustanove i škole, ali ovakvu školu – po organizaciji, izgledu, opremljenosti, sastavu učenika i lepoti – nisam video – rekao je svojevremeno Josip Broz, kada je bio gost budućih pilota u Mostaru.

U kontrolnom tornju Foto: Facebook

Piloti – lovci obučavali su se u Puli na “MiG-21” avionima, a piloti lovci—bombaderi na “supergalebu” i to u dva školska centra – u Puli i tadašnjem Titogradu.

Po završetku Vazduhoplovne vojne akademije svi piloti su bili osposobljeni za čuvare jugoslovenskog neba i uključivali su se u plavi ešelon.

Uvek je bilo vremena i za provod Foto: Facebook

(dijaspora.news/telegraf.rs)
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top