All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

Bilbordi u Budvi uzburkali javnost: Srpski junaci iz 1918. udaraju na ustavni poredak Crne Gore (FOTO)

Protivnici ovog čina smatraju da je pričinjen neviđeni skandal, kojim se vrši udar na ustavni poredak zemlje i ruga crnogorskom suverenitetu, naciji i državi, pristalice ne vide ništa loše u spornim bilbordima i kažu da je njihov cilj da ujedine Crnu Goru, a ne da stvaraju podele.

Budvanske vlasti nedavno su postavile bilborde na kojima se slavi oslobodilački ulazak srpske vojske 1918. godine u Budvu, na Mitrovdan 1918. godine i tim potezom uzburkale potezom uzburkale strasti u Crnoj Gori.

Mišljenja su svakako podeljena. I dok protivnici ovog čina smatraju da je pričinjen neviđeni skandal, kojim se vrši udar na ustavni poredak zemlje i ruga crnogorskom suverenitetu, naciji i državi, pristalice ne vide ništa loše u spornim bilbordima i kažu da je njihov cilj da ujedine Crnu Goru, a ne da stvaraju podele.

Protivnici su saglasni da bi bilborde trebalo hitno ukloniti jer veličaju okupaciju, a one koji su ih postavili treba kazniti, prenosi portal CdM.

Bilbordi podelili javnost u Crnoj Gori – Foto: Instagram

Predsednik saveta Mitropolije CPC Stevo Vučinić kazao je CdM da ti bilbordi predstavljaju brutalni oblik medijske okupacije crnogorskog prostora, kojim se naručioci iz budvanske opštine rugaju crnogorskom suverenitetu, državi i naciji. Vučinić je ocenio da oni doslovno veličaju okupaciju, koju su, na Mitrovdan, 8. novembra 1918. godine, i tih dana, počinile srpske trupe.

– Ovim aktom budvanska opština je objavila svojevrsni rat Crnoj Gori. Ne bi bilo mudro od Vlade, ukoliko, na takav izazov, naručiocu bilborda, ne uruči primereni pravni i politički odgovor. Ovim plakatima se nemušto podstiče i raspiruje mržnja prema Crnogorcima. Njima se indirektno odriče i pravo na državu i deo državne teritorije. Cilj je dovođenje zemlje u stanje haosa, da bi u neredovnim prilikama, strane sile, podržane iznutra, srušile ustavni poredak i zavele kolonijalnu upravu u interesu Srbije i Republike Srpske – smatra Vučinić.

predsednik Liberalne partije Andrija Popović smatra da su bilbordi u Budvi uznemirujući. Kako je rekao, nadležni državni inspekcijski organi moraju hitno da reaguju i uklone sporne bilborde koji su Odlukom lokalne vlasti postavljeni na području Budve, sa sadržajima koji veličaju i slave nestanak, slom i okupaciju Budve i Crne Gore 1918. godine, odnosno njenu stogodišnjicu.

Bilbordi nisu slučajno postavljeni pred početak turističke sezone? – Budva. Foto: Promo

– Verovatno nije slučajno izabran početak turističke sezone ali i najava vanrednih lokalnih izbora, za pokušaj podele i svađe među građanima, od strane aktuelne lokalne vlasti ali u cilju izbegavanja eventualnih sukoba, provocirajući bilbordi se moraju odmah ukloniti. To bi uradila svaka država, koja pretenduje da bude ozbiljna – navodi Popović.

Predsednik Odbora za proslavu jubileja stogodišnjice oslobođenja Budve u Drugom svetskom ratu i budući gradonačelnik Budve Marko Bato Carević (iz Demokratskog fronta), navodi da bilbordi koji su postavljeni po Budvi u susret tom jubileju nemaju za cilj nikakve podele i izazivanje sukoba već da podsete i ujedine oko ideja koje su bile zajedničke sa Srbijom.

On tvrdi da je više od 500 Budvana i oko 1.000 Bokelja učestvovalo u crnogorskim i srpskim trupama u borbama od 1914-1918. godine.

– Nisu to učinili samo oni koje je rat zatekao na svojim ognjištima, već i oni koji su otišli u prekomorske zemlje. Odbor neće dozvoliti da se njihove žrtve zaborave, jer njihovi su junački podvizi dostojni najvećih priznanja – poručio je nedavno Carević.

Više od 500 Budvana i oko 1.000 Bokelja učestvovalo u borbama od 1914-1918. godine – Foto: Instagram

Kako je rekao, taj događaj će proslaviti sve zemlje i narodi koji su učestvovali u borbi protiv agresorskih snaga.

– Budući da im i mi pripadamo, ne smemo dozvoliti da nas današnji stavovi udalje od osnovne ljudske dužnosti, sećanja na pretke velike heroje. Ne smemo dozvoliti da kao pobednici Velikog rata, stavimo tu nespornu činjenicu u zapećak, opterećeni dnevnopolitičkim trvenjima kao što to neki čine zadnjih dana, opterećeni politikom i slepi za istinu – kazao je Carević.

Sa Carevićevim tvrdnjama nisu saglasni članovi budvanskog DPS-a, koji tvrde da su bilbordi postavljeni u Budvi, kojima se veliča stogodišnjica navodonog “oslobođenja” grada, samo delić provokatorskog posla koji deo opozicije, uz prećutnu saglasnost ostalih, pokušava da sprovede u godini kada se navršava pun vek od pokušaja da se zatre crnogorska država i crnogorsko ime.

Koordinacioni odbor Crnogorskog pokreta Kotor u ponedeljak je Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru podneo krivičnu prijavu protiv NN lica, vlasnika bilborda i opštine Budva, kao zakupca, zbog krivičnog dela povrede ugleda Crne Gore, kao i zbog krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje.

Kako su naveli, na bilbordima, kroz grad i pored Jadranske magistrale, Opština Budva je postavila plakate koji veličaju okupaciju Crne Gore 1918. godine.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top