All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Beograđani u najluđoj trci na svetu u pustinji Severne Amerike

BEOGRAD – Grupa mladih ljudi iz trkačkog kluba BURT (Belgrade Urban Running Team) pozvana je da učestvuje u jednoj od najzahtevnijih trka na svetu – takozvanoj “The Speed Project” štafetnoj trci koja će se održati 29. marta u pustinji Nevade u Severnoj Americi.

Pravila trke gotovo da ne postoje, osim da se grupno istrči 550 kilometara od Los Angelesa do Las Vegasa.

Jasna ruta ne postoji, trči se od Santa Monike u Los Angelesu do čuvenog Las Vegas znaka, ne postoje okrepne stanice pokraj puta – što znači da trka neprestano traje u proseku tri dana i noći po veoma izazovnom pustinjskom terenu.

Svaki tim poseduje barem po jedno vozilo koje sa ostatkom tima prati trkače koji se smenjuju na ovom putu.

Trka kreće iz Santa Monike u Los Angelesu, a završava se kod čuvenog Las Vegas znaka. Ne postoji ucrtana ruta, niti okrepne stanice pokraj puta – što znači da je sva organizacija u naših rukama. Zadali smo sebi cilj da ovu trku završimo za manje od 44 sata, što je ogroman izazov u takvim pustinjskim uslovima, poručuju beogradski trkači.

Produkcija ove trke zahteva velika sredstva kako bi se pokrili troškovi kotizacija, transporta, smeštaja, hrane i zakupa pomoćnih vozila za trku, ali je BURT prihvatio poziv da predstavlja Srbiju među više od 50 svetskih timova i odlučio da svojim sredstvima finansira ovu avanturu.

U subotu organizuju ispraćaj u beogradskom hotelu Radisson na Sajmu, kada pozivaju sve oni koji žele da podrže beogradske trkače u njihovom poduhvatu.

Pojedine kompanije su im izašle u susret te je deo troškova pokriven, ali to i dalje nije dovoljno s obzirom da ceo put za njihov šesnaestočlani tim košta oko 20.000 eura.

Ovaj trkački tim je osnovan 2014. godine i od tada je postao najprepoznatljiviji na ulicama Beograda, i ne samo po trčanju.

Članovi kluba su organizovali brojne humanitarne akcije, među kojima je prikupljanje sredstava za decu bez roditeljskog staranja.

Foto: Belgarde Urban Running Team

Novac prikupljen na aukciji gde su trkači prodavali svoju sportsku opremu, suvenire i fotografije uložen je u renoviranje kupatila u jednom od prihvatilišta za decu.

BURT sarađuje sa bratskim timom iz Zagreba, “Zagreb Runners”, a cilj oba tima jeste da kroz sport i trčanje prevazilaze granice u svakom smislu, ksenofobiju i stereotipe, kao i da obnove bratstvo između dva grada – “Two crews, One family” (Dva tima, jedna porodica.)

Pre dve godine desetočlana grupa, po pet članova iz oba tima, istrčala je jednako zahtevnu štafetnu trku od 442 kilometra, koliko ima od Beograda do Zagreba.

Mi smo grupa trkača iz beogradskog tima BURT (Belgrade Urban Running Team), a 25. marta krećemo na put – na definitivno najluđu i najdužu trku do sada. Dobar deo nas ne zna u šta se upušta, i zato smo rešili da sebi makar organizujemo ispraćaj za pamćenje!, poručuju srpski trkači.

dijaspora.news/tanjug

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top