All for Joomla All for Webmasters
Kuhinja

BAKINA KUHINJA: Spremite ruštule-tradicionalnu primorsku poslasticu

Vjerovatno ste imali priliku da čujete za njih, a ako ste imali sreće onda ste ih i probali. Danas vam predstavljamo dugo čuvani recept za tradicionalni kolač.

Ruštule su mediteraski kolač sa tradicijom duž Jadrana, koji se kod nas najviše priprema na području Boke kotorske i Paštrovića. Vjerovatno ste imali priliku da čujete za njih, a ako ste imali sreće onda ste ih i probali. Da ne morate čekati Dane ruštula, ili da šetate do Boke, danas vam dajemo dugo čuvanu tajnu primorskih porodica.

Postoji dosta verzija recepta, samo s jednom vrstom brašna, ili kombinacijom oštrog i glatkog, s uljem, ili maslacem, s cijelim jajima, ili kombinacijom cijelog jaja i žumanca, s praškom za pecivo, ili bez njega, s limunovom koricom ili bez, s kiselom pavlakom ili bez, i tako u nedogled. Glavna karakteristika ruštula je da moraju biti jako prhkei moraju pucketati u ustima.

Sastojci: 200 g oštrog brašna, 200 g glatkog brašna, 1/2 praška za pecivo, 2 kafene kašike šećera, prstohvat soli, korica 1 limuna, 2 dl kisele pavlake, 2 kafene kašike ruma, 2 kafene kašike limoncella ili nekog drugog voćnog likera, 2 žumanca, 1 jaje, 1 kašika ulja

Način pripreme:

1. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo
2. Žumance, jaje, šećer, so, limunovu koricu, rum, limoncello, kiselu pavlaku i ulje dobro zamutite. Postepeno dodavajte mješavinu brašna (dok se ne dobije elastično tijesto koje se ne lijepi).
3. Prebacite ga na radnu ploču i još ga rukama 2 min izvaljajte. Oblikujte u kuglu i zamotajte u providnu foliju te ostavite 30 min na sobnoj temperaturi.
4. Razdijelite na dva dijela te svaki razvaljajte na 2 mm debljine i režite trakice 2 cm x 15 cm, te zavežite u čvor.
5. Pecite u vrućem ulju 2-3 min (okretati ih kako ne bi potamnile).
6. Izvadite ih na papirnati ubrus i posipajte šećerom u prahu.

dijaspora.news/penzioneri.me/Travel Montenegro

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top