All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Baka Lepa (80) ima svoj Jutjub kanal, a Fejsbuk joj je promenio život: Laptop je osvojila na kocki u Americi i od tada se ne odvaja od njega (FOTO/VIDEO)

Baka Lepa Janić ima 80 godina, ali je njen duh daleko mlađi. Ima svoj kanal na “Jutjubu” gde objavljuje poučne video-priloge, od “Fejsbuka” je zavisna toliko da se ne odvaja od svog laptopa kog je, igrom slučaja, “zaradila” u kockarnici.

Ova neobična sajber – baka koja razbija predrasude živi u selu Vranovo kod Smedereva i medicinska je sestra u penziji. I dok je mnogi prepoznaju kao veselu baku sa Bajlonijeve pijace u Beogradu, gde već deceniju i po prodaje cveće i voće, mlađi su je upoznali preko njenog Jutjub kanala.

Baka Lepa snima i fotografiše mobilnim telefonom zanimljive scene iz života, a ponajviše priče za laku noć za decu i odrasle. Prvi video koji je objavila govori o životu njene bake. Potom su usledile razne teme. Stalno je prisutna i na svom Fejsbuk profilu zbog kog se ne odvaja od laptopa. Nažalost, blokirali su joj stari Jutjub kanal pa je baka Lepa ovog januara otvorila novi na kom za sata ima samo 4 video priloga.

FOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE

– Zavisnik sam od “Fejsbuka”. Od njega moj um ostaje mlad. Zato, molim Srbe koji rade u “Fejsbuku”, ako ovo čitaju, nek prenesu Zakerbergu i zahvale mu što veselo, makar u virtuelnom društvu, provodim starost – priča za “Novosti” baka Lepa.

Baka Lepa živi sama, ali nije usamljena. Udovica je 33 godine, od kada joj je muž nastradao. Kaže, ima osmoro dece – dve ćerke, dva zeta, tri unuke i unuka. Starija ćerka živi u Smederevu, a mlađa u Americi, te baka ima vremena da otkriva nove svetove.

Pasionirani je čitalac i na internet je, kaže, prvi put otišla kako bi utolila glad za čitanjem. Uvek sa sobom u tašni ima knjigu, gde god da krene, kod lekara ili na pijacu. Profil na “Fejsubuku” su joj otvorile unuke, a iste večeri, posle godina neuspelih pokušaja, pronašla je davno “izgubljenog” sestrića u Dubrovniku.

– Neka se smeju, meni je sjajno. Iskusila sam toliko radosnih trenutka, što dosad nisam. Moja mlađa ćerka ne voli društvene mreže, a starija smatra da je brukam. Ali, zato su unuke ponosne na mene – kroz smeh priča starica sa dušom devojčice.

Govori kako mnogo uči od prijatelja sa “fejsa”, razbija predrasude, podiže moral i optimizam, ukazuje na prave vrednosti, deli znanje, iskustvo i ljubav.

– Ima divnih ljudi. Sa nekima sam se videla, popila kafu. Šalju mi poklone, uglavnom knjige koje obožavam. Zovu me na promocije. Ja njima zauzvrat ispletem šal ili šoke, i pošaljem – priča krepka baka.

I njenoj ljubimici, verni baka – Lepini pratioci dali su ime Maza.

Kaže, ima i nepristojnih, ali, oni dobiju “blok”, i svima lepo. Od laptopa se ne odvaja. Snebivajući se, priča kako ga je “zaradila”.

– Laptop sam zaradila u kockarnici u Americi – kaže kroz grohotan smeh. – Zet me je poveo da se zabavimo uz slot aparate. Sa 20 dolara počnem da dobijam. Dolari samo zveče. Skače adrenalin, dobijaš, gubiš. Ali, taman posla, nisam navučena na kocku, kao na “fejs”.

Kada nije na “netu”, Lepa veze, plete i kalemi cveće pa sve to prodaje na Bajlonijevoj pijaci.

– Ustajem u pet, putujem u Beograd, radim, zabavljam mušterije, pevam. Kod kuće sam tek uveče. Kad je sezona voća, “fejs” trpi, zato je zima moje vreme. Sada sam najviše onlajn – veselo veli.

Dok surfuje, ne nosi naočare, jer od kada ih je izgubila, vidi i bez njih.

– Sve ide iz glave. Ako misliš da si zdrav – zdrav si. Tako ja mislim i zdravlje mi je odlično – komentariše Lepa.

Dok zimuje u kući na kraju sela, u mračnom sokaku ogrnutom šumom i košavom, krstari planetom i mašta o mestima koje želi da poseti. I planira… Skuplja svoje pesme, želi da objavi zbirku, da putuje i vidi Pariz.

– Živim po božjim i mojim pravilima. Volim da diktiram pravila igre, i ovako ću, pa dokle izdržim. Rešila sam da mi sledeće godine i decenije budu najlepše u životu!

dijaspora.news/opanak.net

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top