All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Bahati turisti nerviraju Hrvate: Piju, dernjaju se, povraćaju i vrše nuždu gde stignu

Nova sezona, nove pritužbe građana na račun nedoličnog ponašanja, najčešće mladih australijskih turista po Dubrovniku u sitnim satima. Dubrovčani se posebno žale na njihove noćne pohode od Gruža, do Grada gde već alkoholizirani nastavljaju noćni provod.

– To je neizdrživo. Skoro svako veče ih se unutar zidina možete sresti kako leže po pločniku. Pre toga se dobro razgalame, muški hodaju unaokolo sa bocama piva, a žene hodaju polugole. Pre neko veče su na silu pokušavali da uđu u Libertasov autobus, ali vozač nije hteo da ih pusti, jer se bojao da će mu polupati vozilo.

A i nama domaćima je rekao da nas ne želi izlagati opasnosti. Ipak mi svaki mesec plaćamo 34 evra i ne moramo trpeti teror raznoraznih divljaka – negoduje jedna stanovnica koja je, kaže, bezbroj puta bezuspešno prijavljivala ponašanje Australijanaca.

– Sve je uzalud! Ne znam više šta mi je činiti. Saksije sa cvećem sam sklonila u kuću jer u njih vrše nuždu i gase cigarete. Jedan je prošle godine čak obavio i veliku nuždu u fikus. Komšinica je pronašla u hodniku dve devojke iz Australije kako povraćaju od silnog pijanstva, tri dana je za njima čistila, užas jedan – govori stanovnica Dubronika koja se sa komšijama istomišljenicima sprema da se pismeno obrati kancelariji gradonačelnika i upozori ga na rastući sezonski problem.

Smatraju da vlasti nešto treba da preduzmu Foto: Pixabay.com

– Gospar Mato voli da pravi inspekcije po gradu, bio je već kod ugostitelja, poslao je komunalce da provere kajakaše na Lopudu. Mi ćemo ga pozvati da jedno veče dođe na Stradun, stane ispred izloga i na svoje oči vidi kako divljaju Australijanci.

Nama ne mora verovati, ali kad sam iskusi kako to izgleda, sigurni smo da će reagovati – ističe Dubrovčanka, koja se još rado seća izjave bivše ministarke turizma Pave Župan Rusković koja je ponašanje australijske omladine u gradu nazvala sramotnim.

– Od te izjave prošlo je šest godina, a sve je ostalo isto, ako ne i gore. Australijanci se ponašaju kako im padne na pamet jer ih niko ne opominje, a kamoli kažnjava – ljuta je Dubrovčanka.

Građani Dubrovnika ne žele da trpe više pijanstva svojih turista Foto: Pixabay

Šta misle o inicijativi građana za dodatnim merama u cilju prevencije neprimerenog ponašanja australijskih gostiju, stigao je komentar i iz gradske uprave.

– Komunalni redari svakodnevno nadziru pridržavanje odredbi Odluke o komunalnom redu i drugih srodnih akata Grada Dubrovnika i nisu imali susreta sa takvim ponašanjem posetilaca Dubrovnika. Naime, pri susretu sa narušavanjem javnog reda i mira oni će obavestiti policiju koja je nadležna za postupanje u takvim slučajevima.

Što se tiče navoda o vozaču Libertasa, takav nije zvanično prijavljen odgovornima u ovom javnom društvu, pa ga zato ne možemo ni komentarisati – poruka je iz Grada Dubrovnika, gde ističu kako su svi posetioci, nezavisno od državi iz koje dolaze, svojih godina ili bilo kojim drugim karakteristikama dobrodošli u njihov grad.

Dubrovčani smatraju da mladi turisti ne znaju za meru jer ih niko ne kažnjava Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis, Pixabay

– Ali, kako svaka osoba odgovara za svoje ponašanje, u slučaju narušavanja javnog reda i mira kao i drugih oblika neprimerenog ponašanja osoba je podložna zakonom propisanom postupanju nadležnih – poručuju iz dubrovačke gradske uprave i dodaju kako će i kroz projekat “Poštujmo Grad” raditi na podizanju svesti o primerenom ponašanju – obećavaju iz gradske uprave.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

To Top