All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

AMFILOHIJE I MARKOVIĆ TRAŽE KOMPROMIS OKO VERSKE IMOVINE: Vlada Crne Gore poštuje MCP i njene vernike, prihvatamo inicijativu!

Crnogorski premijer Duško Marković i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije razgovarali su danas o verskoj imovini.

To je bio prvi takav sastanak od kada je Vlada Crne Gore donela Predlog zakona o slobodi veroispovesti koji je Srpska pravoslavna crkva (SPC) oštro kritikovala i koji je izazvao napetost i između Podgorice i Beograda.

Kabinet Markovića je naveo da je na sastanku dogovoreno da se nastavi dijalog pošto je Venecijanska komisija Saveta Evrope dala preporuke o predlogu tog zakona.

 

 

Premijer je kazao da Vlada poštuje Mitropoliju crnogorsko-primorsku i njene vernike, i da je zajednički interes da se sprovedu preporuke Venecijanske komisije, uz najviši stepen konsenzusa.

“Vlada želi da uobliči pravni sistem u skladu sa današnjim potrebama Crne Gore kao viševerskog i multikulturalnog društva. Naša obaveza je da ostavimo ambijent i nasleđe koje neće biti opterećenje generacijama koje dolaze“, kazao je Marković.

 

 

Sastanku je prisustvovao potpredsednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i spoljnu politiku Zoran Pažin koji će u nastavku tog dijaloga predvoditi Vladin stručni tim za rad na sprovođenju preporuka Venecijanske komisije.

Vladin Predlog zakona podrazumeva da sve verske zajednice, među kojima je i Srpska pravoslava crkva, moraju dokazati da su pre 1918. godine bile vlasnice crkvene imovine, inače će im ona biti oduzeta.

I crnogorske vlasti i SPC kao svoju pobedu tumače mišljenje Venecijanske komisije o predlogu crnogorskog zakona o slobodi veroispoviesti, kojim se podržava namera Vlade u Podgorici da na savremen način uredi tu oblast, ali se ukazuje da ne sme biti “preknjižavanja” verske imovine bez odluke suda.

 

 

Dijaspora.news/Kurir.rs / Beta

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top