All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Američki pukovnik srpskog porekla novi komandant BONDSTILA

Pukovnik Nik Dučić, Amerikanac srpskog porekla, novi je komandant baze Bondstil kod Uroševca i Multinacionalne brigade Kfora Istok, javljaju kosovski mediji.

Na Kosovo je stigao kao komandant 79. pešadijske brigade Nacionalne garde Kalifornije i danas preuzeo dužnost od dosadašnjeg komandanta Istočnog sektora pukovnika Majkla Spraginsa.

– Uloga KFOR-a ostaje nepromenjena – doprinos slobodi kretanja i bezbednog okruženja. Mi ćemo nastaviti da budemo nepristrasni, a radićemo na tome da podržimo razvoj stabilnosti za sve zainteresovane strane u regionu. Ova misija ima poseban lični značaj za mene. Ja sam prvi američki oficir srpskog porekla, koji komanduje multinacionalnom borbenom grupom Istok. Privilegovan sam da služim i posvećen sam slobodi i stvaranju sigurnog okruženja za sve ljude na Kosovu – rekao je Ducić.

Nik Dučić je završio je ratni koledž 2014. godine, a magistrirao je na Univerzitetu Merilend kao nuklearni inženjer. Visoko školovanje počeo je na Kalifornijskom politehničkom univerzitetu.

Baza Bondstil
FOTO: WIKIPEDIA
Baza Bondstil

Bio je angažovan i na projektu obuke ukrajinske vojske, smišljene kako bi oružane snage te države do 2020. godine bile u skladu sa NATO standardima, navodi se na njegovom Linkedin profilu.

Po fotografijma na internetu vidi se da je boravio i u Iraku 2011. i 2012. godine.

Na Fejsbuk profilu pukovnik Dučić je, između ostalog, lajkovao stranice srpske crkve svetog Đorđa u San Dijegu i srpski klub Oplenac iz Toronta.

(Dijaspora News/Blic.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top