All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

ALBANCI U PODGORICI DOBILI ŠTO SU TRAŽILI: Tuzi od 1. septembr SAMOSTALNA OPŠTINA

Tuzi će od 1. septembra i zvanično dobiti status samostalne opštine. Sagovornici CdM-a kažu da je ovo važan datum za Tuzi sa više aspekata, ali i upozoravaju da nema mjesta euforiji.

Funkcioner Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj, za CdM ističe da Opština Tuzi ima sve uslove za bude opština predviđene Zakonom: teritoriju, stanovništvo, resurse i fiskalnu sposobnost.
 Uvjeren je da će Tuzi kao opština imati perspektivu budući da samostalnost podrazumijeva da građani i lokalna samouprava sami odlučuju o pavcima razvoja i drugim bitnim pitanjima.

“Pošto je opština servis i u službi građana siguran sam da će njima biti omogućeno da lakše, brže i efikasnije ostvaruju svoja prava. Takođe, moram naglasiti da i dosadašnji modeli opštine bili u funkciji bolje pripremljenosti za projekat punopravne opštine. Naime, u našu opštinu već je formirano nekoliko sekretarijata i službi, a takođe, i na nivou države, imamo nekoliko filijala koji veoma uspješno, već nekoliko godina, obavljaju svoju poslove i tako su u službi građana Tuzi i Malesije”, naglasio je Gegaj.

Prema njegovim riječima odmah se mora krenuti intenzivnije u jačanje administrativnih kapaciteta, nastaviti sa formiranjem neophodnih sužbi i da kroz fiskalnu i ekonomsku održivost dokažu da suodrživa opština.

“Pošto ekonomska održivost opštine traži sveobuhvatnu aktivnost u pravcu koordinisanja na svim nivoima, siguran sam da ćemo kao i uvijek do sada imati podršku Vlade Crne Gore koja je i bila predlagač u Skupštini Crne Gore, prije godinu dana, kada su usvojene izmjene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore gdje je predviđeno da Tuzi budu punopravna opština”, pojašnjava Gegaj.

Bez pune i prave lokalne samouprave, nema ni razvoja jednog mjesta, smatra funkcioner Demokratskog saveza Nikola Camaj. Zato, navodi on za CdM, veoma je važno što napokon ova vlast ispunjava jednu svoju davnu obavezu.

“Zato, jeste bitno što nakon skoro 30 godina neprekidnog angažovanja za samostalnu opštinu, izgleda možemo da odahnemo, što se tiče statusa. Ali, da li je to, to!? Mislim da mjesta za neku euforiju nema, jer nam se pravo da preuzmemo budućnost u svoje ruke daje nakon enorme centralizacije, nakon otimanja većine resusrsa, nakon promjene demografske strukture, nakon činjenice da dobar dio Malesije ostaje van ove opštine, te nakon instaliranja marijonetskih struktura i političkih parazita na vlasti! Jer, ako njome upravljaju elementi koji su se do posljednjeg daha angažovali da do osamostalenja ne dođe, i sve činili da dokažu da ne možemo opstajati kao samostalni, strahujem da će i ubuduće ti isti učiniti sve da dokažu kako su bili u pravu, i time se ugrožava razvoj ovog područja”, strahuje Camaj.

Iz svih ovih razloga, dodaje on za CdM, postoji opravdana bojaznost da je opština zakašnjela stvar za građane Malesije.

“Jedino promjena vlasti bi ulila nadu da će u samostalnoj opštini biti bolje građanima Malesije. Zato, mi ćemo naše radovanje ostaviti za nakon prvih izbora za Skupštinu samostalne opštine, a akcenat u našem radu ćemo staviti na pravičnom razgraničenju sa Podgoricom, na povraćaju resursa, te na uspostavljanju vlasti koja će biti servis građanima, a ne “džabalebaroša”, koji se samo okoriste o građane. Sve u svemu, ipak ovo je plod dugogodišnjeg angažmana svih nas, te hoću da se nadam da promjene neće biti samo na papiru, već da će doći do promjena koje daju šansu i Malesiji, a to se može desiti samo na sljedećim lokalnim izborima, koji prema zakonu bi trebalo da se dese u naredna tri mjeseca”, zaključio je Camaj.

dijaspora.news/Cdm

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top