All for Joomla All for Webmasters
Društvo

Ako vas „uhvate“ s plastičnom kesom u ovoj evropskoj zemlji, kazne su drakonske

Na ostrvu Kapri u Italiji od ovog meseca su zabranjeni plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu, pa čak i plastične slamčice, piše „Politika“.

Oni koji ne budu poštovali odluku rizikuju da plate kaznu od 500 evra. Sankcionisanje upotrebe plastičnog posuđa, pribora za jelo i kesa uvedeno je po uzoru na arhipelag Tremiti, koji od prošle godine ovaj vid neodgovornosti prema životnoj sredini kažnjava sa 50 evra, prenosi Energetski portal.
Stanovnici i turisti koji se ne odreknu plastike na Kapriju, počev od 1. maja, suočiće se sa drastično većim kaznama. Gradonačelnik Đovani de Martino je dočekao odluku sa odobravanjem.

„Promena je ogromna, ali ukoliko njome štitimo svoje okruženje, smatram da se niko neće žaliti“, izjavio je on za dnevne novine „Tajms”. Uz zabranu korišćenja uvodi se i zabrana prodaje ovih proizvoda. Trgovci su dobili rok od 90 dana da se otarase postojećih zaliha. Najavljuje se da istu odluku priprema i grad Napulj. Cilj je da se morske obale sačuvaju od zagađenja otpadom.

 

Dijaspora.news/Politika

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

IZDVAJAMO

To Top