All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

39. GODIŠNJICA KATASTROFALNOG ZEMLJOTRESA U CRNOJ GORI

Na današnji dan, prije 39 godina, Crnu Goru je pogodio katastrofalni zemljotres. U tom zemljotresu u kojem je poginula 101 osoba, dok je više od hiljadu povrijeđeno. Oko 100.000 ljudi je ostalo bez krova nad glavom.

Zemljotres, koji se dogodio 15. aprila 1979. godine u 7:19 časova, je imao jačinu od sedam stepeni Rihterove skale, odnosno devet stepeni Merkalijeve.

Potres tla trajao je deset sekundi i uglavnom se osjetio duž crnogorske i albanske obale, teško oštetivši stare gradove Kotor, Budvu, Herceg Novi, Bar i Ulcinj.

Posebno su stradali kulturno-istorijski spomenici (manastiri, crkve, muzeji, arhivi), koji su koncentrisani uglavnom u najugroženijem primorskom pojasu. Velike štete su bile na putnoj mreži. Potres je oštetio oko 350 kilometara magistralnih i 200 kilometara regionalnih puteva. Jedna od specifičnih manifestacija oštećenja tla izazvana zemljotresom bile su pojave likvifakcije (tečenja tla), klizišta i odroni.

Prema izvještaju UNESCO iz 1984. ukupno 1.487 objekata je oštećeno, od kojih su skoro polovina domaćinstva, dok je broj oštećenih spomenika kulture bio veći od 1.000.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top